2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Alzheimer-kór : íme az ellenszer?

Kipróbálási szakaszba lép egy Alzheimer-kór elleni kísérleti vakcina, amelyet hat európai országban tesztelnek betegeken – közölte az Affiris osztrák biotechnológiai vállalat.
2010. április 25. vasárnap 15:34 - HírExtra
Mintegy 42, Alzheimer-kórban szenvedő pácienset toboroznak Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Csehországban, Szlovákiában és Horvátországban az AD02 kódnevű terápiás oltóanyag kipróbálására, az első eredmények már 2012-ben ismertek lesznek – olvasható az Affiris közleményében.

A GlaxoSmithKline brit gyógyszergyárral közösen kifejlesztett oltóanyag az agyban kórosan felszaporodó fehérjék (amiloid plakkok) kialakulásának megakadályozására szolgál.

Az AD02 hatására a szervezet Alzheimer-kórnál kialakuló plakkok ellen ható antitesteket állít elő – mondta el az Affiris szóvivője. Pontosabban az antitestek csak a plakkok képzéséért felelős fehérjéket támadják meg, csökkentve a betegek számára a kockázatot.

Megfelelő eredmények esetén a technológia védőoltás előállítására is alkalmas lehet – mondta el a szóvivő.

Az első kísérleti szakasz eredményei bebizonyították, hogy a védőoltás biztonságos és elég jó” – közölte az Affiris.

Az Egyesült Államokban és Európában 2001-ben végzett Alzheimer-kór elleni oltás tesztjét félbe kellett szakítani a súlyos mellékhatások miatt. Egy másik vakcinát 2005 óta tesztelnek Svédországban.

Az Alzheimer-kór ismeretlen eredetű időskori emlékezetvesztéssel járó degeneratív idegrendszeri betegség, amely elsősorban a kognitív funkciókat támadja meg, és befolyással van a páciensek szociális viselkedésére és alkalmazkodására. A gyógyíthatatlan és súlyos lefolyású betegségben mintegy hatmillióan szenvednek Európában.

Az Affiris vakcinák kifejlesztésére szakosodott, egyebek mellett a Parkinson-kór és az érelmeszesedés elleni oltások területén dolgozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását