2022. május 21. - Konstantin

Az inzulin szippantása enyhíti az Alzheimer-kór tüneteit

Javította az Alzheimer-kór kezdeti tüneteit mutató páciensek memóriáját, ha inzulint fecskendeztek orrukba - közölték amerikai kutatók szerdán az Alzheimer Szövetség Honoluluban tartott találkozóján.
2010. július 15. csütörtök 10:36 - HírExtra
A páciensek, akik négy hónapon át kapták az újszerű kezelést, javulást mutattak a memóriateszteken, és a jobb eredmény két hónapig fenn is maradt.

Mint Suzanne Craft, a seattle-i Washingtoni Egyetem munkatársa a szakmai találkozón elmondta, biztatónak tartják az eredményeket, amelyek további, szélesebb körű kipróbálásra ösztönzik őket.
Az inzulin fontos az agy sejtjei közötti kommunikációban, az agyműködéshez is szükséges anyag.

Craft kutatócsoportja ezért arra kereste a választ, mi történik, ha a vegyületet közvetlenül az agyhoz juttatják el. Tanulmányukba 109 nem cukorbeteg, ám az Alzheimer-kór jeleit mutató pácienst vontak be. A résztvevők harmada placebót kapott, kétharmada pedig különböző koncentrációjú inzulint tartalmazó oldatot. A vizsgálatban szereplő páciensek négy hónapon keresztül naponta kétszer fújtak az orrukba az oldatból.

A kisebb dózisú inzulint alkalmazó páciensek egyes memóriatesztjeinek eredménye javult a kipróbálás végére, ám tanulási képességeik, illetve napi tevékenységükre való képességük nem változott. Annál a tizenöt tesztalanynál, akik belegyeztek a gerinccsapolásba, az Alzheimer-kór kialakulásához köthető fehérje mennyiségének csökkenését tapasztalták az inzulin-beszippantásos kezelés után.

A gyógyíthatatlan, jelenleg csak tünetileg kezelhető, szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kór világszerte több mint 26 millió embert érint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását