2024. április 18. - Andrea, Ilma

Varju: a megígért vállalások nem látszanak

Varju László, MSZP-s országgyűlési képviselő mai sajtótájékoztatóján üdvözölte az Új Széchenyi Tervet és összevetette a Matolcsy György által eltemetett Új Magyarország Fejlesztési Tervvel.
2010. augusztus 3. kedd 14:13 - Fontos Erzsébet
Számadatok

A legfrissebb adatok alapján az Új Magyarország Fejlesztési Tervben megítélt támogatás 4193 milliárd forint, a leszerződött támogatás 3654 milliárd forint és ebből a kifizetett 1114 millió forint, mondta Varju László, majd hozzátette, ebből az következik, hogy az európai fejlesztési források fele a kormány rendelkezésére áll.

Azok a politikai projektek, melyek felülvizsgálata éppen zajlik Varju szerint további eredményeket hoz a kabinet számára, tehát ez az összeg mindenképpen növekedni fog. Az eddig elhangzott, eltérő számok miatt a képviselő a közeljövőben kérdéssel fordul a miniszterelnökhöz.

A fennálló forrás kipótlására, azaz 300 milliárd forintra a képviselő szerint a kormánynak tervet  kell készíteni. Az előző kormány számos sikert ért el például az úthálózat kiépítése- és fejlesztése terén, ráadásul egy éven keresztül, mindennap több száz óvoda került átadásra - jelentette ki Varju.

Jövő

A megígért vállalások egyelőre nem látszanak - mondta a szocialista politikus, aki úgy véli, az egyszerűsítésre és a tartalmi lehetőségekre vonatkozó ígéretek nem fogalmaznak meg újdonságokat, hiszen az Új Széchenyi Terv  lényegében megegyezik az előzővel. A felvillantott lehetőségek szerinte nem fognak bekövetkezni, különösen akkor nem, hogy ha a kis- és középvállalkozások számára eddig meglévő több mint harminc százalékos részesedést a kormány egyetlen nyilatkozatában sem haladja meg, pedig erre lehetnének kísérletek.

„Újratervezés van érvényben, de a cél ugyanaz. „

Az Új Széchenyi Tervvel olyan dokumentum lépett életbe, mely ugyan társadalmi vitára volt bocsátva, ennek ellenére egy meghívót sem kaptak az ellenzék tagjai, pedig örömmel fogadták volna – panaszkodott Varju.

A képviselő szerint a kormány részéről "nulla segítség várható", hiszen először a bent lévő pályázatok bírálatát kell elvégezniük. A jelenleg végrehajtott átcsoportosítás, ami negyvenegy milliárd forintra vonatkozik, harmada annak, amit a Bajnai-kormány a válság idején a gazdasági vállalkozások számára szánt.

A politikus szerint az Új Széchenyi Tervből bántóan hiányzik néhány gondolat, miszerint a kistérség programján belül leghátrányosabb helyzetű harminchárom település fejlesztése elfelejtődött, pedig a magyarországi cigány lakosság több mint hatvan százaléka itt él. Érdemi segítség lenne, ha a felzárkóztató programot újra átgondolnák. Emellett kitért a panelprogram és az energia csökkentésére, amivel szintén nem foglalkozik az új programtervezet.

Lapunk kérdésére, miszerint az Új Széchenyi Tervben elsősorban a kis-és középvállalkozások fejlesztésére helyeződik a hangsúly, a területfejlesztés és a közlekedés helyett, Varju azt reagálta, hogy régebben a nagyvárosokból érkeztek a pályázatok, ami nem volt optimális. Ezek a csomópontok mára megszűntek és vonalas jellegűvé váltak az autópálya mentén. Az állam szükséges feltételeket megteremtő szerepe rendkívül fontos az infrastruktúra fejlesztésében, valamint, hogy a jövőben is a megfelelő körülmények legyenek biztosítottak a vállalkozások számára.


A Fidesz reakciója
A Fidesz-KDNP frakció örül annak, hogy az Új Széchenyi Terv indulását még az ellenzék is üdvözli, annak azonban kevésbé tudunk örülni, hogy arról felületes információkkal rendelkeznek, ennek ellenére a sajtótájékoztatókon mégis tudatosan próbálják azt félremagyarázni.

Állításaikkal szemben az Új Széchenyi Terv egyértelmű és jelentős változást jelent minden eddigi gazdaságpolitikai programhoz képest, amelynek középpontjában egyetlen nagy cél áll: a foglalkoztatás dinamikus bővítése.

Számokban kifejezve az a törekvés vezérli a gazdaság - és társadalomfejlesztő programot, hogy tíz esztendő alatt egymillió új és adózó munkahely jöjjön létre Magyarországon. A program ezért a hazai kis- és középvállalkozások megsegítésére, ösztönzésére koncentrál.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázati kiírásai bonyolultak és túlbürokratizáltak voltak, inkább a látványberuházásokra, mintsem a munkahelyteremtésre és a gazdaság élénkítésére koncentráltak.

A Fidesz-KDNP frakció szerint a szocialista Varju László mai sajtótájékoztatóján elhangzottak alaptalan vádak, amelyek csak azt bizonyítják, hogy az MSZP megkezdte az önkormányzati kampányát. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy nem szakítottak régi hagyományaikkal és ismét negatív kampányt, politikai csúsztatásokat, hazug torzításokat használnak eszközül. Éppen azokat az eszközöket – amelyek 8 évi gátlástalan használat után – végül a bukásukat, illetve teljes hitelvesztésüket okozta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását