2024. március 29. - Auguszta

MSZP: eddig katasztrófa, amit a kormány csinál

Katasztrofálisnak minősítette gazdasági szempontból a kormány első hatvan napját Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.
2010. augusztus 2. hétfő 11:28 - HírExtra
Kiemelte: az Orbán-Semjén-kormány megalakulása óta a szocialista párt számításai szerint körülbelül 800 milliárd forintot vesztettek a devizahitelesek.

Ez azt jelenti, hogy aki egy vagy két éve ötmillió forint svájci frank hitelt vett fel, annak most ötven százalékkal magasabb a törlesztőrészletet kell fizetnie, mint induláskor - tette hozzá.
Szekeres Imre a bankadó kapcsán azt mondta: nagyrészt a hitelfelvevők és a betétesek fogják a bankadót megfizetni.

Úgy vélekedett: a bankok adója nő, a bankárok adója pedig csökken az egykulcsos személyi jövedelemadó miatt.A szocialista politikus beszélt arról is, hogy sikeresen folytak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), "és szinte a lezárás előtt mondott a miniszterelnök mindenre nemet, ami korábban elhangzott".


Szekeres Imre a Széchenyi-tervről szólva elismerte: az első átfogó fejlesztési tervet az első Orbán-kormány készítette, az első Széchenyi-tervnek azonban több negatív következménye is volt.
Ilyen negatív következményként említette meg azt, hogy az első Széchenyi-terv elaprózta a rendelkezésre álló forrásokat, a pályázatok szubjektív megítélése nagyon tág teret kapott, valamint hogy "a pályázati pénzek politikai okokból lettek szétosztva".

A politikus azt mondta: bízik benne, hogy az önkormányzati választás után érdemi javaslatokat tesz le a kormány a jövő évi költségvetés tekintetében.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke azért nem írta még alá a Ház által elfogadott törvényeket, hogy amikor elküldi azokat már ne Sólyom László legyen a köztársasági elnök, hanem Schmitt Pál, aki - szavai szerint - "gondolkodás nélkül aláírja".

Szekeres Imre kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy ha a kormány által elfogadott plusz adók befolynak, akkor a kormány tartani tudja az év végére kitűzött 3,8 százalékos államháztartási hiányt.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: senki nem hallgatta meg a Honvédelmi Minisztériumnál történt korrupciógyanús ügyek miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását