2024. március 28. - Gedeon, Johanna

LMP: Átírnánk a Széchenyi tervet!

Az Új Széchenyi-terv legfőbb erőssége, hogy még csak vitairat, és nem végleges program- írja szerkesztőségünkhöz elküldött nyilatkozatában a Lehet Más a Politika.
2010. augusztus 3. kedd 16:10 - HírExtra
 A párt foglalkoztatás és fenntarthatóság szempontjait követve jelentősen módosítaná a terv mostani, elavult és önellentmondásos koncepcióját, és számos konkrétummal bővítené a
programot.

Politikai marketingfogás az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) Tordai Bence, az  ökopárt szóvivője szerint. Úgy véli, azokat az uniós forrásokat használják csak fel az ÚSZT keretében, amelyek az Új Magyarország Fejlesztési Tervből megmaradtak - tehát csak a körítés lesz új.

Az LMP-nek csalódást okozott az Új Széchenyi-terv koncepciója is. A párt két kiemelt szempont szerint ítélte meg a programtervezetet: mennyiben járul hozzá a foglalkoztatás növeléséhez, és közelebb visz-e az ökológiai fenntarthatósághoz.

Utóbbi szempontból az LMP visszalépésnek tartja, hogy míg a mai kormánypártok 2009-ben még Zöld Széchenyi-tervről beszéltek, 2010-re visszatértek a XX. századi gondolkodásmódhoz, és olyan, a fenntarthatósággal ellentétes fejlesztési irányokat is megjelöltek, mint az árufuvarozásra épülő "tranzitgazdaság", a megújuló energiák - egyébként támogatandó -
fejlesztésén belül az agro-üzemanyag gyártás, vagy a már ma is kapacitásfelesleggel küzdő autógyártás további fejlesztése.

A foglalkoztatási program sem megalapozott: azt sikerült ugyan felismerni, hogy a legkomolyabb gondok az alacsony képzettségűek foglalkoztatásával vannak, az ÚSZT koncepciója mégis kizárólag a magas hozzáadott értékű iparágakra koncentrál. Az pedig illúzió, hogy a 800 ezer képzetlent a mezőgazdaság, a turizmus és az építőipar képes lesz felszívni; ehhez ugyanis
meg kellene duplázni a foglalkoztatottak létszámát ezen a három területen.

Az ÚSZT egyelőre meglehetősen elnagyolt: miközben sok helyen hiányoznak a részletek, a konfliktusok elkerülése érdekében nem jelöltek ki valódi prioritásokat. Komoly bajok vannak azzal a fejlesztési tervvel, amely elvileg konkrét kitörési pontokat jelöl meg, mégis, szinte minden gazdasági ágazat képviselői magukra ismerhetnek a kedvezményezettek között.

A párt azonban nem csak rámutat a hibákra, kijavítani is segít azokat. A következő hetekben koncepcionális és egészen konkrét javaslatokat is tesznek, amelyeket eljuttat a Nemzetgazdasági Minisztériumnak is. Ezekre a javaslatokra érdemi választ vár majd: e nélkül ugyanis nehéz lenne komolyan venni a "nemzeti együttműködés" gondolatát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását