2024. április 26. - Ervin

Volt egyszer egy LMP

Június 5-6-án tisztújító kongresszust tart a Lehet Más a Politika (LMP) Balatonalmádiban. Összeállítás a párt eddigi történetének főbb állomásairól:
2010. június 4. péntek 13:24 - HírExtra
2008 októberében zöld, jogvédő és szociális szervezetek hozták létre a civil szerveződést, amely a magyar politika megreformálását, új szemléletű és minőségű politika megteremtését tűzte ki célul. Az ideológiájában a zöld pártokhoz közel álló mozgalom részben a Védegyletből vált ki. Az LMP szervezeti felépítését a hierarchia minimalizálásával, a minél hatékonyabb részvétel szellemében alakították ki, elnöke nincs, politikai vezetését a kongresszus által választott 13 fős testület, a választmány látja el, a mindennapi működést a választmány által kinevezett operatív vezető testület (OVT) irányítja.

2009. február 26. - Politikai párttá alakult az LMP, az alapító nyilatkozat szerint hármas (liberális, baloldali és konzervatív) értékrendet képvisel, és gyakorlati politikájában szemben áll a kormányzó balliberális pártokkal.

2009. június 7. - A párt először az európai parlamenti választáson indult (a Humanista Párttal közös listán), s a szavazatok 2,61 százalékát szerezte meg, így nem jutott mandátumhoz.

2009. szeptember 19-20. - A 3. tisztújító kongresszuson megválasztották a 13 tagú új választmányt, módosították a párt alapszabályát, és elfogadták az Európai Zöld Párt (EGP) alapelveit tartalmazó chartát, valamint a pártcsalád alapszabályát.

2009. október 18. - Az Európai Zöld Párt malmői kongresszusán az LMP-t megfigyelő státuszban felvették a tagok közé.

2010. március - A Lehet Más a Politika egyike lett annak a hat pártnak, amely országos listát tudott állítani az áprilisi parlamenti választásokra.

2010. április 11. - A parlamenti választások első fordulójában a pártlistán az LMP 7,48 százalékot (383 876 szavazat) kapott, s ezzel az eredménnyel bejutott a parlamentbe.

2010. április 23. - A Lehet Más a Politika kérelmezte, hogy az Európai Zöld Párt teljes jogú tagjává válhasson.

2010. május 10. - A parlamenti képviselőcsoport Schiffer Andrást választotta frakcióvezetőnek, s helyetteseknek Jávor Benedeket, Karácsony Gergelyt és Szabó Tímeát.

2010. május 14. - Megalakult az új Országgyűlés, amelyben az LMP-nek 16 tagú frakciója van. A parlamenti bizottságok közül egyet, a fenntartható fejlődés bizottságát vezeti az LMP.

2010. május 15-16. - A párt Esztergomban tartott kongresszusán feloldották az április 11-én bevezetett belépési moratóriumot és módosították a párt alapszabályát. Megnövelték az országos politikai tanács funkcióit és létszámát (64 fő).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását