2024. április 19. - Emma

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP

Alkotmánybírósághoz fordult az LMP frakcióvezetője, mert véleménye szerint alkotmányellenes, hogy kormányülésről hangfelvétel csak kormánytag kérésére, indokolt esetben, és a miniszterelnök engedélyével készülhet - közölte az ellenzéki párt pénteken az MTI-vel.
2010. július 30. péntek 13:34 - HírExtra
A közlemény emlékeztet arra, hogy a kormány ügyrendjének rendelkezése főszabályként "utólagos" hangfelvétel készítését írja elő, míg valós idejű hangfelvétel rögzítését csak a három korlátozó feltétel – kormánytag kérésére, indokolt esetben, a miniszterelnök engedélyével – együttes fennállása esetén, mondhatni kivételesen teszi lehetővé.

Schiffer András beadványában azt írja, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény ilyen korlátozást nem tesz lehetővé. Hozzáteszi, hogy egy korábbi alkotmánybírósági határozat pedig kimondja, a kormány ülésén elhangzottak közérdekű adatok, ezért ha a kormány rövidebb-hosszabb ideig nem rögzíti azokat, azzal ellehetetleníti az információszabadságot, és jelentősen korlátozza az alkotmány által a közérdekű adatok megismeréséhez biztosított jogot.

A frakcióvezető ezért azt kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg a kormány ügyrendjében szereplő három korlátozó feltételről szóló, valamint az utólagos összefoglalót előíró szövegrészt.

Július 8-án a Magyar Közlönyben megjelent határozatból derült ki, hogy az előző kabinet gyakorlatával ellentétben nem feltétlenül készül hangfelvétel az Orbán-kormány minden üléséről. "A kormány üléséről összefoglaló és a kormány tagjának kérésére, indokolt esetben és a miniszterelnök engedélyével rögtön, továbbá az ülés végén az összefoglaló elkészítésére alkalmas hangfelvétel készül" - áll a szövegben.

A határozat szerint az összefoglaló elkészítéséről – az ülést követő három munkanapon belül – a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára gondoskodik, az összefoglalót a közigazgatási és igazságügyi miniszter írja alá. Az anyag egy-egy példányát a kormány tagjai, a kormány üléseinek állandó meghívottai, valamint az államtitkárok kapják meg, de a KIM közigazgatási államtitkára az összefoglaló megküldését másnak is engedélyezheti.

A hangfelvétel a kormány tagjai és az állandó meghívottak személyes használatára a KIM-ben rendelkezésre áll. A kormány tagjainak (a kormányülés állandó meghívottainak) megbízottja a minisztérium közigazgatási államtitkárának engedélyével a felvételt meghallgathatja, illetve ha folyamatban lévő munkához szükséges, az érdekeltnek a hangfelvétel alapján készített kivonat adható - rögzíti a kormányhatározat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását