2024. április 18. - Andrea, Ilma
Miért nem jöhetett létre baloldali szövetség Tarlós Istvánnal szemben? Miért nem szövetkezett az LMP a szocialistákkal? Mit hoz az MSZP-kampánya az önkormányzati választásokon? Szanyi Tibort a párt országos kampányfőnökét kérdeztük.
2010. július 29. csütörtök 14:54 - Gyülvészi András
Szerdán biztossá vált, hogy Horváth Csaba lesz az MSZP főpolgármester-jelöltje. Most már végleges a döntés?

Horváth Csaba
1999 óta a Magyar Szocialista Párt tagja, 2004 óta budapesti szervezetének alelnöke. 2002 óta országgyűlési képviselő, 2002 és 2006 között Budapest II. kerületének polgármestere, 2006-tól Budapest főpolgármester-helyettese volt. Az oktatás, a kultúra és az egészségügy tartozott felügyelete alá. 2009 szeptemberében Demszky Gábor főpolgármester őt bízta meg a BKV felügyeletével is. A céggel kapcsolatos 2009-es nyári botrány következményeinek felszámolása körüli egyet nem értés oda vezetett, hogy 2009. október 13-án az MSZP budapesti elnöksége megállapította, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) felmondta az MSZP-vel 2006-ban megkötött fővárosi koalíciós megállapodást, ezért felkérte Horváthot és Hagyó Miklóst, hogy november 20-áig mondjanak le főpolgármester-helyettesi tisztségükről. A tisztségből való távozása után Bajnai Gordon miniszterelnök Budapest kormánybiztosának nevezte ki. A 2002-es, a 2006-os és a 2010-es országgyűlési választásokon is pártja budapesti területi listájáról nyert mandátumot.

2010. május 1-jén bejelentette, ha őt választják meg főpolgármesternek, 2013-ig fokozatosan díjmentessé teszi a BKV használatát a budapestieknek és a fővárosban tanuló diákoknak.
Horváth Csaba február óta a párt főpolgármester-jelöltje, ebben nem volt semmiféle változás. Mindössze annyi történt, hogy az MSZP kinyitotta a kaput arra az esetre, ha egy szélesebb összefogásra lenne lehetőség. Végül nem tudtunk egy demokratikus szövetséget tető alá hozni, így ki-ki megy tovább a maga jelöltjével.

Felmerült közben Vágó István és Kuncze Gábor neve is…

Szeretném nyomatékosítani, hogy ők nem az MSZP jelöltjei lettek volna, egy szélesebb szövetség jelöltjeiként kerültek szóba.

Elárulná, hogy miért nem jött létre a szélesebb szövetség? Az LMP nem mutatott hajlandóságot, de nélkülük is elképzelhető lett volna egyfajta összefogás?

A következő jelölteket állították azóta: Schmuck Andor az MSZDP részéről, Galba-Deák Ádám a Zöld Baloldaltól, létezik az Új Pólus elnevezésű szervezet, ami lazán fogja össze a valaha volt szabad demokrata csapatokat, ezen kívül még ott van a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért), az Ungár Klára-féle mozgalom, és megannyi civil szervezet, akikről mi feltételeztük, hogy föl tudnának zárkózni egy közös jelölt mögé.

Egy hat-hét komponensű szövetség jelöltjéről lett volna szó, semmiképpen nem az MSZP jelöltjéről, hiszen nekünk volt és van is saját.

Az LMP nélkül értelmetlen lett volna egy ilyen szövetség?

Nagyon el kell különíteni az LMP-t mint pártot és az LMP szavazóit, ugyanis az LMP pártként mégiscsak egy Fidesz-leányvállalat. Az LMP minden valós cselekedetében a Fidesz törekvéseit támogatja. Például ebben az esetben a Fidesznek maximálisan érdeke, hogy ne legyen Tarlós Istvánnal szemben egy egységes szövetségen alapuló jelölt, és ezt az érdeket az LMP tökéletesen ki is szolgálja a saját jelöltállítási logikájával.

Horváth Csaba május 1-jén bejelentett jó hírét. Arra a kampányra ön is tett kritikus megjegyzést. Oda tud állni a párt a mögé kampányüzenet mögé, vagy lesz új?

A mi értékelésünk szerint Horváth Csaba bemondása időzítését tekintve mindenféleképpen elhamarkodott volt. Én nem zárom ki, hogy lehet ilyen távlat, és azt Horváth Csaba is elmagyarázta, hogy öt-tíz éves távlatban gondolkodott, csak nekünk éppen a mostani választásokat kell megnyerni, nem azokat, amik tíz év múlva lesznek.

Ha nem csak azt az egy mondatot nézzük, miszerint díjmentes lesz a BKV a budapestieknek, hanem a többi elemét is megvizsgáljuk a programnak, akkor látni fogjuk, hogy Horváth Csaba mondandójában van egy csomó nemcsak hogy értékelhető, hanem megvalósítandó elem, ami város kizöldülését eredményezheti.

Mi nem egy elemmel kívánunk kampányolni, hanem egy sokrétű programmal lépünk a választók elé. És jelentősége van a többes számnak is, hiszen ez nem csak Horváth Csaba kampánya. A Magyar Szocialista Pártnak van huszonhárom polgármester-jelöltje, egy főpolgármester-jelöltje, budapesti listája, vagyis az átfedéseket figyelembe véve negyven tábornokunk, akik a kampányban majd megnyilvánulnak.

Várható újdonság a mostani kampánytól?

Az én legfontosabb feladatom az, hogy helyrehozzam az MSZP becsületét. Ez azért fontos, mert szerintem mérhetetlenül nyuszik voltunk a minket ért vádakkal szemben. Értem és látom, hogy mit tesz az ügyészség és a rendőrség, de mára már az a vélekedésünk, hogy a rendőrségi vagy ügyészségi nyomozati cselekmények két lábbal belelógnak a politikába. Mostantól sokkal határozottabban fogunk rákérdezni arra, hogy mi is a baj.

Most a Fidesz elszámoltatási kampányára célzott?

Nagyon nehéz megmondani, hogy mi hova tartozik, mert a Fidesz csattogtatja a fogait egy sor ügyben, míg egy teljesen más ügysorban a rendőrség és az ügyészség nyomoz, és nem tudom, hogy ezek ugyanazon ügyek e, avagy hol érnek össze? Annak híve vagyok, hogy minden politikus számoljon el azzal, mit csinált és mit nem csinált attól függetlenül, hogy ellenzékben van vagy kormányon. Vagyis a politikusok beszámoltathatósága számomra is fontos érték, de a leszámolás már egy másik kategória.

Említene néhány esetet a leszámolások közül?

Szinte valamennyi politikusunk, legyen az polgármester, önkormányzati képviselő vagy jelölt, a szűkebb környezetéből be tud számolni olyan eseményekről, ahol a rokonait, ismerőseit azért éri retorzió, mert ő egyáltalán a szocialista pártban ténykedik.

Valamennyi képviselőjelöltünk már szembesült fenyegető üzenetekkel, vagyis kivétel nélkül megfenyegették az MSZP jelölti garnitúráját a Fidesz által.

Miért nem tesznek följelentést, ha ilyesmi előfordul?

Mióta létezik az a törvény, ami szerint a közszférából bárki kirúgható indoklás nélkül, azóta fölmerül a kérdés, hogy hová menjek jogorvoslatért.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Paddington
2010. július 30. 10:05
Tragikus,hogy ilyen buta,demagóg emberek,mint Szanyi"kapitány"az MSZP meghatározó emberei lehetnek.Többek között ezért tartanak itt a szocialisták..
Tóth Mária
2010. július 29. 17:00
Szanyikám az első jogorvoslatot már megkaptátok áprilisban a választóktól. A további jogorvoslat október 3-án lesz, majd utána akkor mikor leveszik rólatok a mentelmi jogot. Hidd el fogtok ti még sivalkodni a hűvösön.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását