2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hatalmas tömeg a párizsi melegfelvonuláson

Hatalmas tömeg vonult fel szombaton Párizs utcáin a kilencedik alkalommal megrendezett meleg büszkeség felvonuláson. Az azonos neműek házassághoz és örökbefogadáshoz való jogát követelő karneváli hangulatú tüntetésen a rendőrség szerint több tízezren, a szervezők szerint 800 ezren vettek részt. A menetet vezető politikusok nyitották meg. Az őket követő mintegy nyolcvan kamionon valamennyi baloldali ellenzéki párt és szakszervezet, valamint a keresztény, illetve a zsidó homoszexuálisok egyesülete is képviseltette magát. A felvonulás a Bastille téren ért véget, ahol jelenleg is nagyszabású techno-koncert zajlik.
2010. június 27. vasárnap 08:15 - HírExtra
Az esemény kisebb incidenssel kezdődött, ugyanis a szervezők nem engedték az egyik kormánypárti képviselőt a menet élén vonuló politikusok közé. Thierry Coudert értetlenségének adott hangot a döntés miatt, hiszen a kormánypárton belül ő maga a homoszexuálisok házassághoz és örökbefogadáshoz való jogáért harcol. Vincent Loiseau, a melegfelvonulásban résztvevő hatvan egyesületet tömörítő szervezet szóvivője a kizárást azzal indokolta, hogy a menet élén csak azon pártok képviselői vonulhatnak, amelyek magukénak vallják a szervezők követeléseit.

Az idei tüntetés jelszava az volt, hogy Elég az erőszakból, a diszkriminációból! Szabadság, egyenlőség, mindenhol és mindig! Ennek kapcsán Vincent Loiseau elmondta, hogy jogegyenlőséget követelnek az azonos neműeknek az örökbefogadás és a házasság területén. Emlékeztetett arra, hogy a felmérések szerint a franciák 65 százaléka támogatja a homoszexuálisok házasságának engedélyezését és 57 százalékuk az örökbefogadást is lehetővé tenné az egynemű pároknak.

Ezen követeléseket valamennyi francia ellenzéki párt is támogatja, a jobboldal azonban megosztott a kérdésben, és a szóvivő szerint a kormánypárton belüli konzervatívabb szárny miatt nem történik előrelépés a jogegyenlőség terén. Loiseau ugyanakkor elismerte, hogy a homofóbia ellen az elmúlt években nagyon sokat tett a jobboldali kormány.

A megmozdulás jelentőségét mutatja, hogy több multinacionális cég külön marketingakcióval készült: a Renault és a Daihatsu autógyártók a felvonuláson mutatták be legújabb modelljüket, az utóbbi "a mássághoz való jog" szlogenjével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását