2024. április 25. - Márk
Amanda Elstak transzszexuális műsorvezető közleményt juttatott szerkesztőségünkbe, mely szerint nem tanácsos megrendezni idén nyáron a Meleg Büszkeség Napjához köthető felvonulást.
2010. május 27. csütörtök 07:59 - HírExtra
A transzszexuális műsorvezető közleményében minden érintettet arra kér, " hogy ne vonuljon fel, ne vegyen részt a büszkeség napi felvonuláson. Amanda Elstak megérti az önkéntesek és a résztvevők indokait, hiszen céljaik egyek, ám a jelen politikai helyzet és a körülmények nem teszik lehetővé, hogy mondanivalójuk eljusson a megfelelő személyekhez és nem hiszi, hogy ez lenne a legoptimálisabb útja a melegek, leszbikusok és transz neműek helyzetének változtatására.

"Tisztelettel kérek mindenkit, hogy támogatását ne az ottlétével demonstrálja. Olyan ártatlanoknak eshet bajuk, akik eszméikkel és hitükkel a melegek érdekeit védik, és semmiképp nem várható el tőlük, hogy testi épségüket kockáztassák egy olyan ügy érdekében, amit képviselnünk és védenünk kell természetesen, de meg kell találnunk azt a járható utat, amit el tudunk fogadtatni honfitársainkkal" – fogalmazott a műsorvezető, akit a HírExtra telefonon kérdezett a közleményről.

A politikai környezet sem megfelelő


Miért pont most fordultál a közvélemény felé?


Nemrég szétverték a pozsonyi felvonulást, hetekkel ezelőtt a minszki Pride résztvevőit bántalmazták és a litvániai Baltic Pride rendezvényén is volt rendbontás. Ezen kívül a felvonulás szervezésére szánt hatalmas összegeket teljesen más, fontosabb dologra lehetne költeni.

Mint például?

Koncertekre, rendezvényekre, vagy akár kórházak felújítására. Egy AIDS osztálynak, vagy például a László kórháznak sokkal nagyobb szüksége lenne a pénzre, fel lehetne újítani ezeket. De a tavalyi felvonulás rendőri védelmére elköltött 120 millió forintból meghívhattuk volna Madonnát és együtt bulizhattunk volna a heterókkal a Hősök terén.

Mélységesen fel voltam háborodva azon is, hogy Budapest nyerte el a 2012-es Meleg Olimpia rendezési jogát. Ha esélyegyenlőséget akarunk, miért kell külön melegolimpia? Sokkal büszkébb lennék akkor, ha egy meleg nyerne a heterók között.

Még a meleg méltóság menete nevet sem tartom jónak: az ember legyen büszke a családjára, munkájára, ne a szexuális orientációjára.

Milyen feltételek nem adottak szerinted egy meleg felvonulás rendezéséhez?


A meleg büszkeség
A melegbüszkeség (angolul gay pride) a szexuális kisebbségek (melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzneműek) identitáspolitikai mozgalma. A mozgalom alapvetései, hogy a homoszexualitás a heteroszexualitással azonos értékű; hogy az azonos nemű párokat a különnemű párokkal azonos jogok kell hogy megillessék; illetve hogy a társadalmi elfogadáshoz és a jogegyenlőség eléréséhez szükség van rá, hogy a melegek és leszbikusok nyíltan felvállalják szexuális orientációjukat.

Forrás: wikipédia
Magát a fesztivált jónak tartom. Azonban a felvonuláson 180-200 Népligetből előbújt tangás csinálja a fesztivált a médiának és az egy hetes rendezvénysorozatból csak ezt közvetítik a szenzációra éhes médiumok. Nem hiszem, hogy nekünk ez a vonulósdi kellene, mert a médiában csak ezt közvetítik, ami joggal zavarhatja a normális emberek érzéseit. Az Andrássy úton bármikor végigsétálhat akárki, nem kell ehhez külön fesztivál.

Provokáció lenne?

Lehetne kamionok és tangások nélkül is kommunikálni azt, hogy büszkék vagyunk "melegségünkre". Nem arról van szó, hogy nem érett Magyarország az ilyen rendezvények befogadására. De csúnya szóval élve a meleg szervezetek elkúrták, hogy engedték a közszeméremsértő tangásokat felvonulni.

Az utóbbi három évben nem nagyon láthatóak transzszexuálisok és transzvesztiták a felvonuláson, mert az egyik meleg szervező beszólása szerint a felvonulásra nem kellenek ezek az emberek, ezért mi nem is vonulunk. Sajnos olyan transzvesztitákat látnak az emberek, akiktől az én gyomrom is felfordul, nemhogy egy heteroszexuális ember gyomra.

Az egyre nyilvánvalóbb veszélyek ellenére miért "erőltetik" a meleg szervezetek a felvonulás megszervezését?

Én úgy gondolom, hogy ők ezért pénzt kapnak ezért és amíg kapják ezt a pénzt, addig meg kell szervezniük a felvonulást. Arra nem gondolnak azonban, hogy a verésből mindig azok kapnak, akik a fesztiválszervezésből semmilyen juttatáshoz nem jutnak.

Valószínűleg a szervezetek nem kizárólag a felvonulás megszervezésére kapják a támogatásokat, hanem kulturális rendezvények szervezésére.


Rendezvényszervezésre kapják, amibe beletartozik a vonulás is. Az a baj, hogy három éve elrontották és ezen az emberek szemében nem tudnak változtatni egyik napról a másikra.
A politikai változás eredményeként nem egy olyan kormány került hatalomra, aki annyira a meleg ügy mellett lenne, mint a korábbi, liberálisabb szemléletű kormányok. A parlament összetétele is jelentősen megváltozott, nagyon kisebbségben maradt az a réteg, aki eddig felszólalt mellettünk.

Az előbb említettek alapján okosabban kéne megszervezni a fesztivált?

Igen, kívánatos lenne idén kihagyni a felvonulást a programból. Ez egy több napos fesztivál filmvetítésekkel, neves művészek koncertjeivel, színházi előadásokkal. Az a baj, hogy a médiumok nagy része mindezekről nem tudósít, hiszen ezek önmagukban értékes, de nem szenzációt nyújtó események. Éppen ezért felelős a felvonulás és a média a másokról kialakult kép csiszolásában. Általában az sem érdekes, hogy milyen egy meleg bár show műsora, ahol 80-90 százalékban heteroszexuális beállítottságúak a vendégek.

Még tanakodnak


Amanda Elstak közleményével kapcsolatban kerestük a Háttér Társaság a Melegekért szervezet ügyvivőjét. A szervezet titkárságán a HírExtrának elmondták, a közleménnyel kapcsolatban a szervezet rendkívüli közgyűlést hívott össze. Mocsonaki László ügyvivővel mégis szerettünk volna beszélgetni a közgyűlés kezdete előtt, de a szervezet ügyvivőjét lapzártánkig nem sikerült elérni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását