2024. április 19. - Emma
Szeptemberben lesz egy hetero büszkeség-felvonulás az Andrássy úton. A HírExtra felkereste a bejelentőt, hogy megtudja, lesznek-e hetero performanszok, mit szeretne módosítani a gyülekezési törvényen, és egyébként is mi a célja ezzel az egésszel.
2010. június 20. vasárnap 15:59 - Gyülveszi András
Koletár Csabát, a rendezvény bejelentőjét kérdezte a HírExtra.

Mi az üzenete a hetero büszkeség napjának?

Steigler Sándor véleménye
Steigler Sándor, a Szivárvány Misszó Alapítvány elnökének a véleménye a hetero büszkeség felvonulásáról:

„…egy olyan rendezvény ellen demonstrálni, ami emberek jogaiért, illetve a jogegyenlőségért küzd, az Európai Unióban nem teljesen elegáns és méltóságteljes. De ettől természetesen nyugodtan megtarthatják, és azt sem tartom valószínűnek, hogy őket bárki is megtámadná. Az volna a kívánatos, ha a Budapest Pride felvonulását sem zavarnák meg.”
A meleg megmozdulás ötletére válaszul hívtuk életre. Bár nekem az az érzésem, hogy az ember a hálószobatitkait ne vigye ki az utcára, ne teregesse ki a nyilvánosság elé, mert jóérzésű ember nem kíváncsi rá, és ilyesmivel nem foglalkozik.

Ezt mégis megtehetik holmi emberi szabadságjogokra hivatkozva, ami egy baromság, mert itt semmiféle jogait nem tiporják meg a szexuális hovatartozásukat tekintve más embereknek. Nekem ne mondják a homokosok, hogy ők a szabadságukért küzdenek. Ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint mi. Csak egy hetero ember nem szokott kimenni az utcára, és nem kezdi el ott mesélni, hogy mit szokott csinálni a feleségével. Viszont ha ők megtehetik, akkor úgy érzem, hogy a heterok is kimehetnek egyszer megmutatni, hogy nem attól lesz valaki egészséges gondolkodású, egészséges életet élő ember, hogyha ezt a nyilvánosság elé tárja.

Várható bármilyen exhibicionista jellegű vagy más performansz az önök felvonulásán?

Nem. Ez egy civil kezdeményezés egyelőre. A rendőrség is beleköpött a levesbe, mert amikor a gyülekezési törvénynek megfelelően beadtam a bejelentést, akkor elutasították, és ha nem tették volna, akkor több idő lett volna a szervezésre. Most fél évet késtünk, és nagyon korlátozottak a lehetőségek, úgyhogy egyelőre sem színpad, sem műsor, sőt semmi ilyesmi nem jöhet szóba.

Bár reméljük, hogy valamit létre lehet hozni, és meg is próbáljuk, amennyiben a hátralévő idő megengedi. Ha nem, akkor csak a gyülekezés marad, és még az is előfordulhat, hogy egy rövid beszéd sem fog elhangozni, bár egy petíciót mindenképpen szeretnénk átnyújtani egy országgyűlési képviselőnek a gyülekezési törvény módosításának érekében.

Az időbeni benyújtásról még annyit, hogy az emberi jogok biztosa rámutatott, alkotmánysértő volt az első elutasítás, hiszen a törvény csak arra hivatkozik, hogy három nappal a rendezvény előtt be kell jelenteni a szándékot, tehát az, hogy túl korán lett bejelentve, úgy ahogy van, hülyeség.

Mit szeretnének a gyülekezési törvényen módosítani?

Azt szeretnénk, hogyha egy nyilvánvalóan olyan rendezvény megszervezésére kerül sor, ami sérti az emberek nagytöbbségének a jóérzését, jó erkölcsét, akkor ne lehessen megcsinálni, hogy olyan nyilvános közterületeket lezáratnak, gyakorlatilag maroknyi, kétezer ember kedvéért, ami Budapest lakkosságát joggal irritálja. Ráadásul visszatetszést kelt az is, hogy a média igen erősen számol be az eseményről.

Mikor lesz pontosan a felvonulás?

A felvonulás szeptember 4-én lesz délután négy órakor. Gyülekezés a Hősök terén, végigmegyünk az Andrássy úton, és közben nem győzzük majd hangsúlyozni, hogy reméljük, a környékbeli lakosokat nem fogják ilyen jellegű rendezvényekkel tovább zavarni, én a magam részéről nagyon szeretném, hogyha ez lenne az utolsó hetero megmozdulás.

Én nem kívánok azzal dicsekedni, hogy a nőket szeretem, és ezzel az eretneknek számító gondolattal egyedül vagyok. Ha már államtitkár is comming outolt, akkor én is elmondhatom, hogy ötvenöt évesen, bár nem államtitkárként, hanem kétkezű dolgozóként, munkásként hetero vagyok, aki büszke arra, hogy a nőket szereti.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

H.K.
2010. június 20. 17:22
Itt nem az a kérdés, hogy hetero felvonulásra van-e szükség, hanem az hogy mi szükség a buzik magamutogatására? Egy normális országban ez nem kérdés, hogy a heterok nem vonulgatnak de az sem, hogy megengedik a burnyákoknak.
Létreznek olyan Országok ahol betiltják a buznyákok magamutogatását. Kérdem én, ha önállóan soha nem tudunk semmilyen döntést hozni semmiben-mindíg a külföldi példákat vesszük át- akkor ezt miért nem lehet átvenni? Fideszesek nagyon de nagyon szarul voksoltatok. Ez napról napra egyre világosabb.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását