2024. április 24. - György

Schmitt mint államfő

Schmitt Pál olyan köztársasági elnök akar lenni, aki ha megjelenik egy eseményen, annak rangját emeli, aki az "emberek embere". Megválasztása esetén - mint mondta - nem lenne a kormány törvényalkotási lendületének gátja, sőt motorja lenne annak.
2010. június 24. csütörtök 18:28 - HírExtra
A házelnök, Orbán Viktor pártelnök-kormányfő köztársaságielnök-jelöltje erről a Fidesz-KDNP csütörtöki frakcióülésén beszélt, ahol meghallgatják őt a kormánypárti képviselők. Schmitt Pál az államfői poszttal kapcsolatos személyes megközelítését az elnöki feladatok "távolságtartó, arisztokratikus", ritkán megnyilvánuló megközelítésével állította szembe.

A parlamenti többségre utalva hangsúlyozta, az elnök fejében nem lehet kétharmad, háromharmadnak vagy akár négyharmadnak kell lennie, hogy a határon túli magyarokat is beleszámítsák. Megválasztása esetén nem lenne a kormány törvényalkotási lendületének gátja, sőt motorja lenne annak - közölte.

"Nem kívánok elefántcsonttoronyban ülni"

Orbán Viktor államfőjelöltje együttműködésre készül, és nem dekrétumok keretében képzeli el a munkát.


Fotó: Fejér Bálint

Schmitt Pál a Fidesz-KDNP csütörtöki frakcióülésén úgy fogalmazott: nem kíván "elefántcsonttoronyban ülni". Az ülésen résztvevő képviselőket arra biztatta, ha államfővé választják, keressék fel őt, aki a párbeszédet meghallgatással kezdi majd.

A jelenlegi házelnök az alkotmányozás folyamatáról szólva azt mondta: bátran hozzá lehet nyúlni a köztársasági elnök szerepköréhez, a választásokhoz, a költségvetéshez. A vezető pozíciókra való jelölésekkor egyeztetni fog - jelentette ki.

Missziót indítana a magyar nyelvért, a nemzeti összetartozásért


Ha köztársasági elnökké választják, összefogást hirdet a magyar nyelvért, és missziót indít a nemzeti összetartozásért Schmitt Pál, Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök államfőjelöltje.

A jelenlegi házelnök a Fidesz-KDNP csütörtöki frakcióülésén személyes célkitűzései között említette a magyar nyelv védelmét, amellyel kapcsolatban akár díjat is alapítana.

Emellett a nemzeti összetartozással összefüggésben úgy fogalmazott: nyakába venné a világot, és ahol szép számban élnek magyarok, arra biztatná őket, ne csak lélekben tartsák a kapcsolatot Magyarországgal, hiszen arra most már jogi lehetőség is lesz a kettős állampolgárságról szóló törvény miatt.

Schmitt Pál e két cél mellett a jobb egészségért és az oktatás színvonalának emeléséért is dolgozna, szerinte ugyanis az oktatás jelenleg elhanyagolt, a tanárok erkölcsi, anyagi és morális megbecsültsége sehol sincs. A magyar ember lesz a munkája középpontjában - fogalmazott az államfőjelölt.

Forrás: MTI/Hirextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását