2020. április 4. - Izidor

Két új fideszes honatya várható

Két új kormánypárti képviselő érkezhet az Országgyűlésbe, mivel a jövő héten a fideszes Domokos Lászlót az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökévé, frakciótársát, Schmitt Pált pedig köztársasági elnökké választja várhatóan a Ház.
2010. június 24. csütörtök 15:14 - HírExtra
Az áprilisi országgyűlési választáson Domokos László - akit az ÁSZ elnökének jelölt a Fidesz - a Békés megyei Szarvason és környékén szerzett egyéni mandátumot, így ha a parlament hétfőn megválasztja őt a számvevőszék elnökévé, akkor - mivel a két tisztség összeférhetetlen - a mandátumára időközi választást kell kiírni.
Az időközi országgyűlési képviselő-választást az Országos Választási Bizottság írja majd ki, az ok - vagyis a mandátum megüresedésétől - számított négy hónapon belülre. További előírás azonban, hogy nem lehet időközi választást tartani az általános választások évében január 1-je és augusztus 31-e között, így várhatóan az októberi önkormányzati választással egy időben dönthetnek a szarvasi választókerület polgárai az új országgyűlési képviselőjükről. Domokost egyébként július 5-i hatállyal neveznék ki.

Schmitt Pál a Fidesz-KDNP országos listájáról jutott be a Házba, azonban ha jövő kedden köztársasági elnökké választják őt, neki is le kell mondania mandátumáról.

A jogszabály szerint ha az országos listán megválasztott képviselő kiesik, helyére a jelölő szervezet a mandátum megüresedésétől számított 30 napon belül jelentheti be a mandátumot szerző jelöltet az illetékes választási bizottságnál. A pártszövetség a nevek sorrendjétől függetlenül, szabadon dönt arról, hogy a listáján szereplő - még be nem jutott - személyek közül kit jelöl.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását