2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Veszélyben a brit királyi család

Az új brit költségvetésből sem kap több pénzt az uralkodó, pedig a jelenlegi állami apanázs már a folyó kiadásokat sem fedezi.A konzervatív-liberális kormánykoalíció által előterjesztett "vészköltségvetés" évtizedek óta nem látott szigorító intézkedéseket tartalmaz annak érdekében, hogy belátható időn belül csökkenteni lehessen a békeidőben példátlan, a hazai össztermék (GDP) 11 százalékát meghaladó államháztartási hiányt.
2010. június 23. szerda 16:31 - HírExtra
Ez meglehetősen rosszkor jött az udvar számára, mivel az uralkodói pár közvetlen hivatali kiadásait fedező, évente kiutalt állami juttatás már messze nem elég a tényleges költségekre.

II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg jelenleg évente 7,9 millió fontot (2,5 milliárd forintot) kap a Civil Listről, vagyis a királyi házaspár hivatalos költségeire elkülönített állami keretből. Az összeget húsz éve nem emelték, ám ez idő alatt a brit kiskereskedelmi árindex - vagyis a Nagy-Britanniában használatos, széles merítésű inflációs mutató - 80 százalékkal emelkedett.

Sir Alan Reid, a királynő udvari kincstárnoka meg nem erősített londoni sajtóértesülések szerint nemrégiben közölte a kormány magas rangú illetékeseivel, hogy az uralkodó és férje kötelezettségeinek éves költségei jelenleg már 7 millió fonttal meghaladják az állami juttatás összegét. A hiányt egyelőre a Civil List vésztartalékából fedezik, ám 2012-re - éppen II. Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulójára - várhatóan ez is kimerül.

Ezt a most beterjesztett soron kívüli költségvetés is elismeri. A 121 oldalas dokumentum kimutatja, hogy az idén a királynő és Fülöp herceg hivatali kiadásai várhatóan 15,1 millió fontot tesznek ki, vagyis a 7,9 millió fontos állami juttatás mellett 7,2 millió fonttal meg kell csapolni a Civil List tartalékát. A jövő évre szóló előrejelzés szinte ugyanez: a 14,9 millió fontra becsült költségekkel továbbra is csak 7,9 millió font juttatás áll szemben, vagyis újabb 7 millió fontot kell lehívni a tartalékból, amelynek összege azonban a kimutatás szerint 2011 végére így 1 millió fontra apad.

Hogy azután mi lesz, arról egyelőre nincs konkrét bejelentés. A költségvetésben csak annyi szerepel, hogy a kormány 2011 után új alapokra kívánja helyezni az uralkodó hivatali kiadásainak finanszírozását, a mostani mechanizmust "egyszerű és korszerű" rendszer váltja majd fel, és a Civil List juttatásainak felhasználását - az egyéb állami kiadásokhoz hasonlóan - az országos számvevő testület ellenőrzi majd.

A Civil List keretéből csak a királynő és Fülöp herceg költségeit fedezik, de a brit monarchia egésze sem kerül túl sokba: fenntartására évente nem egészen 42 millió fontot fordítanak a költségvetésből, vagyis minden egyes brit adófizetőnek 69 pennyjébe kerül a királyság intézménye.

A The Sunday Times által a brit pénzarisztokrácia felső ezréről minden évben kiadott lista idei összeállítása a királynő személyes vagyonát 290 millió fontra becsülte.

A rangsorban szereplő vagyonokhoz képest a 84 éves brit uralkodó ezzel azonban szinte szegénynek tűnik. A leggazdagabb az idei listán a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal, akinek vagyonát a lap 22,45 milliárd fontra (csaknem hétezer milliárd forintra) tette.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását