2024. április 16. - Csongor

A Magyar Demokratikus Charta felháborodott a Btk. ilyen módosításán

A Magyar Demokratikus Charta felháborodását fejezi ki amiatt, ahogy az Országgyűlés jobboldali többsége módosította a Büntető Törvénykönyvet (Btk.), és benne az előző ciklus végén a holokauszt-tagadást büntethetővé nyilvánító rendelkezést - olvasható a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
2010. június 9. szerda 16:00 - HírExtra
A tömörülés szóvivői - Bauer Tamás, Fleck Zoltán, Vásárhelyi Mária, Vitányi Iván - állásfoglalásukban azt írták: "a magyar demokraták álláspontja megoszlik abban a kérdésben, hogy helyes-e büntetőjogi szankciót érvényesíteni a második világháború alatti népirtás tagadásával kapcsolatban". A szervezet azt azonban elfogadhatatlannak tartja, hogy a módosítás során "a holokauszt nyilvános tagadása" helyébe "a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények" került. Így a fideszes többség kivette az ily módon megbélyegzett cselekmények közül a magyar állam által hozott megkülönböztető törvényeket, illetve a nyilas hatalomátvétel előtt, 1939-ben, illetve 1944-ben végrehajtott deportálásokat.

A Magyar Demokratikus Charta szerint ezzel "a Fidesz tovább lép a Horthy-korszak tisztára mosásában, s maga valósít meg holokauszt-tagadást".

A parlament a Btk.-módosítás részeként kedden változtatott a holokauszttagadásról szóló passzuson, és kimondta, hogy aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(Korábban azt mondta ki a jogszabály, hogy aki nagy nyilvánosság előtt a holokauszt áldozatának méltóságát azáltal sérti, hogy a holokauszt tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.)
Az Országgyűlés múlt héten a témában két módosító javaslatot fogadott el: az egyiket a fideszes Répássy Róbert jegyezte, és a nemzetiszocialista, valamint kommunista rendszerek közötti "és" szócskát "vagy"-ra változtatta. A másik az alkotmányügyi bizottság szövegpontosító jellegű módosítása volt.

A Magyar Demokratikus Charta Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök kezdeményezésére 2008. szeptember 6-án jött létre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását