2024. április 25. - Márk
Nyugdíjasokkal csurig telt lelátók előtt, a rá jellemző szenvedéllyel beszélt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a Körcsarnokban a Demokratikus Charta rendezvényén.
2010. március 19. péntek 16:10 - HírExtra
17:45 Akkor is megcsináljuk!

Igen, akkor is megcsináljuk, bármit is hoz a következő választás! - búcsúzik közönségétől Gyurcsány Ferenc. A publikum vastapssal köszön el tőle. Felcsendül a himusz.


Fotók: Fejér Bálint

Kifelé menet egy nyugdíjas néni azt mondja, jól beszél a Gyurcsány, csak túlságosan érzelemdús. Azért a Mesterházy Attilát is bírja. Miközben a népek hazafelé szálligóznak, a színpad melletti kivetítőkön a legnagyobb uniós fejlesztések (szegedi villamospálya-felújítás, győri ipari park, gyöngyösi biomassza erőmű stb.) villannak fel.

17:30 "A Fidesz csak a Jobbikhoz képest demokrata párt"

Üzen a Jobbiknak is: "nem ismerek radikális demokráciát, és nem ismerek egyetlen országot sem, amely nem demokratikus eszközökkel fel tudta volna emelni magát"  - mondja. Akkor sem, ha sokan szentül hiszik, hogy radikalizmusukkal a hazát szolgálják. Mert sokat ártanak Magyarországnak - teszi hozzá.

Nem csak arról van szó, hogy Vona Orbán köpönyegéből bújt elő. Ennél rosszabb a Fidesz és a Jobbik gondolatazonossága. A Fidesz és a Jobbik előrevalóbbnak tartja az államot az egyénnél. A Fidesz a Jobbikhoz képest akár demokratának is tűnhet. De valójában arról van, szó, hogy Fidesz a szélsőségesség enyhébb formáját képviseli. Ez ugyanakkor nem a Fidesz szavazóira érvényes, hanem a Fidesz politikájára. 

Mint mondja, érti a szocialista szavazók bizonytalanságát. De megnyugtatja őket: jól döntöttek 2006-ban, mert egy élhetőbb, jobb Magyarországra szavaztak. Ezért minden okuk megvan arra, hogy büszkék legyenek magukra és az MSZP-re. Gyurcsány hisz benne, hogy az igazság a szocik oldalán áll ma is.



Szeretlek benneteket! - mondja. (A tapsviharból ítélve a közönség is szereti Gyurcsány Ferencet.)

A következő Parlamentben az MSZP lehet a demokrácia, a progresszió utolsó képviselője. Ezért kéri, hogy minél több demokrata támogassa a Mesterházy Attilával fémjelzett MSZP-t. Kételyeiknél legyen erősebb a bizalmuk, csalódásaiknál a felelősségük - kéri a demokrata szavazókat.

17:15 "Ne higgyünk a Fidesznek!" "Az ő kormányuk a hazugság mocskában fog születni!"

Már nem természetes az a brutális politikai háború, amit a Fidesz zúdít az országra. Ez már nyílt uszítás - tér rá a Orbánékra. A Fidesz miatt veszítettük el morális értékelő képességünket - foglalható össze a következő néhány mondat. Ne higgyék el  Fidesznek, hogy Magyarország nem jó hely - mondja Gyurcsány. Az ex-miniszterelnök nem ilyen országot lát. 

Amilyen könnyű kivinni az embereket az utcára, olyan nehéz lecsillapítani őket. A magyar baloldal ezért nem fog revansot venni Orbánékon - ígéri meg Gyurcsány Ferenc, egyúttal kvázi előre ellenzéki szerepbe helyezve pártját.



A Fidesz támogatói normálisnak gondolják, hogy valaki szó nélkül akarja átvenni a hatalmat? - teszi fel a kérdést. Ha a Fidesz ezzel a politikával kormányra kerül, akkor az a kormány a hazugság mocskában fog születni. Gyávaság és árulás - ez az, ami ma a Fidesz politikája - összgez.

Nem vitatható a polgárok kritikája, felháborodása, ha úgy érzik, hogy őkat becsapták - mondja a tévészékház ostroma kapcsán. De az sem vitatható, hogy a köztársaság intézményeit senki nem bánthatja ezért. Itt kérem hamis mítoszok születnek - mondja és ezen az sem változtat semmit, hogy a rendőrség minden előzmény nélküli fellépésének lehettek olyen mozzanatai, amik jogsértőek voltak. Ezeket ki kell vizsgálni, de a nagy kérdésben a rendőrségnek van igaza! - jelenti ki.

17:00 A kudarc okai

A reformfolyamat, amely félúton megrekedt, olyan politikai gáncsoskodás közepette találta magát, amelyből már nem lehetett kitörni - mondta, holott a reformok a legelesettebbek felzárkóztatását alapozták meg - mondja. Ezért a Fidesz a felelős. A kudarcban azonban a szociknak is volt szerepük. Például Gyurcsányak, aki nem jól mérte fel pártja erejét. Amely - mint mondja - azt hitte, hogy "az igazságunk és az akaratunk elég a győzelemhez".



Az egésznek sok tanulsága van, de semmiképpen sem az, hogy az ember ne akarjon egy jobb országban élni. Nem elég sokunk tisztességes reformszándéka. A demokrácia arról is szól, hogy a többséget magunkkal kell vinni. Hibáztunk, mikor azt hittük, hogy a többség támogatésa nélkül hittel és akarattal majd átvisszük az országot a túloldalra - vallja meg.

Gyurcsány emlékszik, mi mindent kellett kiállnia a reformok támogatóinak a népszavazás idején, de az hiszi, az ország bátrabb és bölcsebb lett a történtek után. Elismeri, hogy a népszavazási vereség megpecsételte kormánya sorsát. Itt ugrik egyet az időben, és 2008-ba kalauzolja a hallgatóságát.

A sikeres válságkezeléshez személyes áldozatokra is szükség volt - utal lemondásának körülményeire Gyurcsány. Dicséri az utána jövő kormányt, Bajnairól meg azt mondja, tisztességes, becsületes, jól csinálta amit csinált, és az országnak sok olyan emberre lenne szüksége, mint ő. Bár elismeri, az intézkedései nem voltak népszerűek.

16: 45 Gyurcsány csak hatodrendű felelős?

A Meggyesi-kormány a 100 napos programjával kárpótolta a rendszerváltás veszteseit. A magyar baloldal igazi tisztességére és dicsőségére. Szerinte az elmúlt húsz évben 2002 és 2006 között csökkent egyedül a különbség a szegények és a gazdagok között. Nem kerüli meg azonban, hogy ez az ország eladósodottsághoz vezetett.

Mint mondja, előbb-utóbb világos lett, hogy az igazságtétel árát a magyar gazdaság nem képes fedezni. Ez a jóléti rendszerváltás fonákja. A rendszer 2006-ra omlott össze, mondja. A kiadásokat nem közös teljesítménnel létrehozott javak, hanem hitelek fedezték. A hitelek felét a Meggyesi kormány, harmadát az Orbán kabinet, mintegy hatodát pedig a saját kormánya költötte el - vallja Gyurcsány.



De a 2001 óta tartó törekvések nem vesztek el. A nyugdíjak ma jóval többet érnek, mint 2001-ben. A nyugdíjasok tapsal válaszolnak. A bérek is egynegyed résszel érnek többet, mint nyolc éve.

A Fidesz szemérmetlenül hazudott 2006-ben, mikor azt mondta, rosszabbul élünk mint négy éve, de most leróhatják tartozásukat, ha kiírják: jobban élünk, mint nyolc éve. (Taps.) Jönnek a jól ismert szocialista kampányszlogenek is: nem lehet olyan irányba indulni Magyraországon, hogy nem botoljon az ember valamilyen fejlesztésbe. Az autópályákkal a szocialisták fölépítették az orszég közlekedési gerincét.

Kezd a szónoklat kampánybeszéddé alakulni. (Ha eddig nem lett volna az - a szerk.) Az országot önök építették - hízeleg. Ne engedjék, hogy elvegyék önöktől.

16:35 Gyurcsány Ferenc: Szeretem Magyarországot!

Kedves barátaim - cseni el Orbán köszöntését Gyurcsány Ferenc, a délután főszónoka. Bevallja, ha magával ragadja a hév, tud cifra mondatokat is mondani. De ezek  csak a szeretet túlzásai. Azt mondja, büszke a cifraságok mögött rejlő igazságokra. Sőt, azt javasolja közönségének, ő is legyen rá büszke.

Magyarország az elmúlt 20 évének legellentmondásosabb időszakát éli. Sok csomót kötöttünk az összekuszálódott szálakra. Ezek kibogozása hatalmas munka lesz - mondja. Magyarország a legsikeresebb évtizedét éli meg szerinte, de ezt az emberek nem veszik észre. Hogyan jutottunk ide? - teszi fel a kérdést.



Gyurcsány az elmúlt nyolc év  elemzésébe kezd, nem titkoltan némi elfogultsággal ,mert mint mondja, része volt a kormányzásban. Az elmúlt nyolc év kormányzása arról a törekvésről szólt, hogy nyugatias, polgári Magyarország szülessen. Ez mind a Meggyesi, mind a Bajnai, mind pedig az ő kormányára jellemző volt - állítja.

Az volt a cél, hogy hazánk beépüljün az európai intézményrendszerbe. Visszautal arra, hogy az Orbán-kormány dején csupán három hetente ült össze az Országgyűlés. Ma ez másképp van, de ezért meg kellett küzdeni. Állítja: nem torzította el a szocialistákat a hatalom, nem azt nézték, hogy miként csorbíthatják az ellenzék ellenőrzési hatalmát.

16:25 Bauer Tamás a nemzeti ügyekről

Aki otthon marad, az a múltra szavaz, kezdi az SZDSZ-alapító közgazdász. A nyolcvan évvel ezelőtti múltra szavaz aki otthon marad. Mindnyájunknak el kell menni és demokratikus pártra kell szavazni. Persze az olyan párt, amely nem mondja meg, mit csinála ha kormányra kerülne - utal a Fideszre - az nem demokratikus párt. Azt javasolja, hogy abból induljunk ki, mikor választunk, hogy az adott párt milyen törvényeket szavazott meg a parlamentben (mi lesz így szegény LMP-vel? - a szerk.).



Alakult 2006-ban egy kormány, akinek volt egy bátor miniszterelnöke és két bátor parlamenti frakciója. (Hatalmas taps.) Megcsináltak egy csomó fontos trövényt, de  aszociálisnak hazudott népszavazés miatt többre nem maradt erő - mondta.

Orbán elkésett a nemzeti ügyek kormányával, mert az már húsz éve és négy éve is megalakult - mondja. A Fidesz viszont mindent, ami az országnak jó lett volna, akadályozott. Ezzel átadja a szót egy általa bátornak nevezett politikusnak. A közönség már most felállva tapsol...

16:10 Mikor a rendezvény megkezdődik, kint még óriási tömeg vár bebocsátásra.

Az első szónok Vitányi Iván, az MSZP egykori elnöke, most a Charta szóvivője. Egyből azzal kezd, hogy Orbán Viktornak igaza van: Itt az idő!



A demokrácia alapja az, hogy mindenki szabadon határozza meg a véleményét, és a szerint döntsön - mondja. Az a politika bűne, hogy az emberek csodavárását nem gyógyítani akarta, hanem kihasználta az elmúlt években. Az a baj, hogy elmaradtak a reformok - mondta. Mi szakítottunk a hazugságok rendszerével. Ki tette meg ezt a szakítást? - tette fel a kérdést, egyértelműen Gyurcsányra utalva ezzel.

De megtörtént a fordulat. Éppen a reformok továbbvitele miatt. Rendbetettük a költségvetést, építettünk autópályákat stb. sorolja az elmúlt évek eredményeit. Nem volt elég, de kezdetnek jó - mondja. Most az a kérdés, hogy lehet-e ezt folytatni. A szocialisták vállalják a reformokat. Ők vállalják a vitákat, mert demokartikus párt. De a döntő kérdésekben meg tudnak egyezni, mert demokrata pártról van szó.

Nem arra van itt az idő, hogy visszakanyarodjuk a Horthy és a Kádár kor langyos diktatúrájához. Hanem arra, hogy a társadalom közösen vállalja a reformokat, mert ez felemelkedésünk egyetlen útja - zárta beszédét Vitányi. Vastaps kíséretében hagyja el a színpadot.

16:00 Óriási tömeg, kígyózó sorok a kezdés eredeti időpontjában



"Semmit sem tudnak megszervezni, itt kezdődnek a gondok" - morgolódik egy idősebb néni a budapesti Körcsarnok bejárata előtt bebocsátásra várva. Való igaz: ez már a harmadik helyszín, ahová meghirdették a Magyar Demokratikus Charta rendezvényét, melyen felszólal, mi több, nem hivatalos évértékelő beszédet mond Gyurcsány Ferenc ex-kormányfő.

A pártok reakciói

MDF

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök pénteki értékelő beszédéből nem derült ki semmi új, csak az, hogy káosz van az MSZP-ben és káosz van az országban.

A MDF MTI-hez eljuttatott közleményét jegyző Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő úgy fogalmaz: az MSZP nem tudja, kit válasszon, Mesterházyt Attilát vagy Gyurcsány Ferencet, és nyolc elszalasztott év után sem tudja a párt, mihez kezdene Magyarországgal.

A szóvivő úgy véli, lejárt a felelőtlen szocialista ígéretek ideje, és aki válaszokat és megoldást akar, annak április 11-én Bokros Lajost és az MDF-et kell választania.
Gyurcsány Ferenc Budapesten tartott értékelő beszédében azt kérte a demokratáktól, a bizonytalanoktól és a csüggedőktől, hogy támogassák a Mesterházy Attila vezette MSZP-t. Úgy vélekedett, hogy a választással a küzdelemnek nem lesz vége.

A volt miniszterelnök leszögezte: jobb lett volna, hogy ha nem így lesz, de minden esélye megvan annak, hogy hárompárti legyen a parlament; ezzel a demokratáknak végül egyetlen képviselője lesz a parlamentben, ez pedig az MSZP.

Az MSZP lehet a nyugatos polgárosodás, a parlamentáris demokrácia, a harmadik Magyar Köztársaság utolsó igazi védője, ez nagy felelősség - húzta alá a politikus.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

szonja91
2010. március 20. 14:00
Csak nyugdíjasok...jellemző...
aladics
2010. március 20. 12:40
szítani. Elég szomorú ezek akik gy.f rágalmazó beszédén részt vettek szerintem elgurult a gyógy--szerük. Vagy a régi kommunista rendszer kiszolgálói voltak. Ezek a szerencsétlen h..... aszt hiszik meg váltójuk áll előttük. Nem tudom hogy miben reménykednek. Amikor majd az egész országot el lopják kirabolják ez kel nektek kommunista agy mosottak ez a jó nektek. Mi kel még ártatlan embereket kiraknak az utcára cigányságnak és a magyaroknak nincs munkájuk ez a jó.gy.f--nek erről kellene beszélni nem a gyűlöletet Nyolc év alatt sok hűje szöveg hangzót el tettek meg O = egyelők.
aladics
2010. március 20. 12:39
a
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását