2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kapálódzás a Magyar Katolikus Rádióért

Megpályázta a felszabaduló budapesti URH-frekvenciát a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK), miután korábbi döntése szerint anyagi okok miatt nem tudja középhullámú frekvencián üzemeltetni a Magyar Katolikus Rádiót - mondta Mohos Gábor, a testület titkára az MKPK nyári üléséről beszámoló sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.
2010. június 3. csütörtök 17:30 - HírExtra
"A pályázat méltánytalan eredményét követően a testület megvizsgálta, hogy a továbbiakban milyen frekvenciákra várhatók pályázati lehetőségek, amelyeken részt vehet a Katolikus Rádió" - összegezték.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) április 21-én a Klubrádiónak ítélte a frekvenciapályázatban megjelölt utolsó kiadható budapesti frekvenciát, a Rádió DJ 92,9-es, több éve nem használt hullámsávját. A két szocialista és az SZDSZ-es delegált szavazatával hozott döntést élesen bírálta az ORTT fideszes és KDNP-s delegáltja. A frekvenciára szintén pályázó katolikus rádió lesújtva fogadta a hírt. Juhász Judit, a rádió vezérigazgató-helyettese a döntés után azt mondta: 2011. január közepén elhallgat a középhullámon a katolikus rádió, ezzel elveszti országos lefedettségét, és a határon túli magyarok sem hallják adásukat. Csak azokon a frekvenciákon szól majd műsoruk, amelyeket pályázat útján jövő januárig sikerül megszerezniük.

Az MKPK szerdán véget ért, kétnapos nyári ülésén bemutatták a Törésvonalak - Apácasorsok a kommunizmusban című interjúkötetet, amelyet Bögre Zsuzsanna és Szabó Csaba szerkesztett. A szerzetesrendek szétszóratásának 60. évfordulójára megjelenő könyvben apácák emlékeznek vissza a kommunizmus alatti életükre - mondta Mohos Gábor.

Szólt arról is: Erdő Péter bíboros, prímás, a konferencia elnöke tájékoztatta a püspököket Bogner Mária Margit boldoggá avatási eljárásának helyzetéről, amely "jelenleg az erények hősies gyakorlásának vizsgálatánál tart". Ezután, az eljárás utolsó részeként egy "csodás esemény kivizsgálása" következik. Az MKPK mindenben támogatja ezt a boldoggá avatási ügyet - hangsúlyozta a testület titkára.

Bogner Mária Margit (1905-1933) nővér, az első magyar vizitációs zárda egyik alapítójának boldoggá avatása ügyében 1937-ben Shvoy Lajos akkori székesfehérvári püspök indította el az informatív eljárást, amelyet 1941-ben Rómában jóvá is hagytak, de a II. világháború miatt a folyamat megszakadt. 1947-ben kinevezték az ügy posztulátorát, akinek a halála miatt az eljárás hosszú évtizedekig ismét szünetelt.

A sajtótájékoztatón Mohos Gábor utalt arra: immár hagyományosan a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen tartják a szlovák-magyar engesztelő imanapot június 26-án. Az ünnepi misét délben Erdő Péter bíboros és Frantisek Tondra szepesi püspök, a szlovák püspöki konferencia korábbi elnöke mutatja be. Mátraverebély-Szentkúton ősztől jubileumi évvel emlékeznek a kegyhely első templomának 800 évvel ezelőtti alapítására.

Mohos Gábor mindemellett elmondta, hogy a konferencia az idén ismét megrendezi a katolikus kultúra napjait, október 4. és 9. között. A konferencia döntése értelmében a következő, őszi ülésen a testület kiemelt figyelmet szentel majd a családok lelkipásztori helyzetének és nehézségeinek - közölte a testület titkára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását