2024. május 5. - Györgyi
Holnap emlékülés a Parlamentben a modern Magyarország legnagyobb tragédiájának 90. évfordulója alkalmából - az MSZP távollétében. A szocialisták másképp emlékeznek Trianonra.
2010. június 3. csütörtök 17:26 - Nagy András
A szocialisták már szerdán biztosra mondták, hogy szkippelik a Trianoni békediktátum aláírásának kilencvenedik évfordulójára emlékező Parlamenti ülést. A hírekből az már nem derült ki egyértelműen, tulajdonképp mivel van baja az MSZP-frakciónak: azzal, hogy nem szólalhat fel az ülésen, vagy azzal, hogy a Ház nem fogadta el az ülést egyáltalán lehetővé tevő törvény szocialista módosító indítványait, többek közt azt a javaslatot, hogy annak bevezető szövegében ne szerepeljen, hogy „Isten a történelem ura”.

„Mindkettő” – válaszol röviden az ezt firtató kérdésünkre Nyakó István, a szocialisták szóvivője, országgyűlési képviselő. Az MSZP nem arról mond le ugyanakkor, hogy az évfordulón hallassa hangját: apárt péntek délután fél négytől a VI. kerületi Liszt Ferenc térre vonul, hogy ott nagygyűlésen nyalogassa a magyarság máig gyógyulatlan sebét.

Vagy mégsem nagygyűlés lesz holnap Ady Endre szobra előtt? „Nem gondoljuk, hogy a nagygyűlés a megfelelő forma” – mondja az MSZP szóvivője (a Népszabadság írt nagygyűlésről). Hozzátette: az ötvenkilenc fős frakció tagjai részére nem lesz kötelező a részvétel, de arra lehet számítani, hogy a párt több vezető személyise meg fog jelenni. Szimpatizánsokat viszont nemigen várnak a szocialisták: „Nem kértünk senkit arra, hogy vonuljon fel vagy jöjjön el. Mi ott leszünk…” – mondja Nyakó.

Nem úgy, mint a Jobbik


A program
Pénteken délután fél négytől veszi kezdetét a Magyar Szocialista Párt Trianoni emlékgyűlése a VI. kerületi Liszt Ferenc téren, Ady Endre szobra előtt. A legfeljebb egy órás megemlékezésen a hírek szerint egyedül Hiller István mond majd beszédet, de bármelyik résztvevő hozzászólhat az elhangzottakhoz. Úgy tudjuk versfelolvasás is lesz és az MSZP több vezető személyisége részt vesz az eseményen.
Felvetésünkre, hogy nem csak az ellenzéki, hanem a kormánypártok sem fognak beszélni az ülésen, Nyakó úgy reagált: „a Magyar Köztársaság Parlamentjében, ha egy politikai párt, egy frakció hozzá akar szólni, függetlenül attól, hogy a többi ezt nem igényli, tehesse már ezt meg. Nem gondoljuk ugyanazt a két világháború közötti időszakról, mint a Jobbik, de még csak azt sem gondoljuk, amit a Fidesz.”

Egy biztos: holnap a Liszt Ferenc téren elmondhatják, mit gondolnak Trianonról. Kérdés, mit tud mondani 1920. június 4-éről baloldal, amelyik az utóbbi két évtizedben – valljuk be – látványosan kerülte a témát. „Az ország érdekeit szem előtt tartó, kalandorpolitikába nem bocsátkozó, tiszteletteljes megemlékezést fognak hallani azok, akik részt vesznek rajta.”

A szocialisták szóvivője főhajtást ígér azok előtt, akik az első világháborúba belehaltak, és főhajtást azok előtt is, „akiknek a vesztes háború végén idegen államok kenyerét kellett enniük.”

Horthytól az MSZP-ig

Nyakó szerint látni kell azt is, hogy az elmúlt időszakban egy sajátos politikai hangvételű kurzus kezd kialakulni. Amibe a zsidózástól kezdve egészen a két világháború közötti gondolatok, ideológiák jelennek meg. Minden kelléke megvan ennek a legújabb kori színjátéknak, többek közt az is, hogy nem engedik az ellenzéket szóhoz jutni ezen az emlékülésen. Ez az avítt, Horthysta gondolkodásmód ezt az országot egyszer-kétszer már zsákutcába vezette – mondja.

A politikus ugyanakkor ez utóbbiakat határozottan és egyértelműen érti mind a Fideszre-KDNP-re, mind pedig a Jobbikra. Véleményét egy általa személyes tapasztalatként tálalt történettel támasztja alá. 

"Mikor Gaudi Nagy Tamás a múlt héten felállt a Parlamentben és levezette, hogy Trianon után a Horthy rezsim sikeres politikát folytatott, a müncheni és bécsi döntéseket kiharcolta, ezek után azok szovjet szuronyok voltak azok, amelyek újra megcsonkították Magyarországot, és amelyek Rákosit és Kádárt hatalomra juttatták, és akiknek az utódpártja itt ül ma az Országgyűlésben, a Fidesz-KDNP-től is óriási tapsot kapott" - szólt a szóvivő.  Ráadásul a viszontválaszra jelentkező Nyakót – elmondása szerint – éppen a házelnöki pulpituson ülő fideszes Latorcai János intette csendre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását