2024. április 24. - György

A Mayerling balett a bécsi Staatsoperben

A budapesti Operaház jelmezeivel és díszleteivel mutatták be a bécsi operában a Mayerling című balettet, amely most pénteken, majd novemberben hét alkalommal is látható - mondta el Harangozó Gyula, a bécsi opera balettigazgatója az MTI-nek.
2008. október 30. csütörtök 21:48 - Hírextra
A premiert pontosan Rudolf koronaherceg 150. születésnapján, kedden tartották. Ez az év amúgy is Rudolf éve, kiállítást rendeztek életéről, szerelméről, Vetsera Máriáról és kettőjük misztikus haláláról.

Mayerlingben, öngyilkosságuk (a hivatalos verzió szerint) színhelyén látható a bécsi Staatsoper plakátja a balettelőadásról és sok emléktárgy. Az osztrákok felkészülten várják a turistákat és a Habsburgok rajongóit - jegyezte meg Harangozó Gyula.

A balettigazgató régi tervét váltotta most valóra, mert eredetileg a budapesti és a bécsi operaház közös produkciójaként képzelte el a Mayerlinget, Kenneth MacMillan, a világhírű skót koreográfus darabját, amelyet 1978-ban mutattak be Londonban Rudolf címmel.

Harangozó Gyula mint a budapesti Operaház balett- igazgatója megszerezte a darab jogdíját a koreográfus özvegyétől, és 2004-ben nagy sikerrel mutatta be az Operaház Mayerling címmel balettet.

Az időközben a Staatsoper balettigazgatójaként dolgozó Harangozó elmondta, hogy Bécsben a Mayerlinggel nyitották meg az idei Bécsi Balett Heteket.

A budapesti Operaház Mayerlingjének díszletei és jelmezei gyönyörűek, bármelyik ruha mai báli toalettként is megállná a helyét. Ez a megoldás mindenképpen olcsóbb volt a bécsi operának, mintha magának kellett volna mindezt előállítania, mert a darab színpadra állítása nem olcsó. A bécsi közönség és a kritika is nagyon jól fogadta az előadást, Harangozó Gyula szerint a Staatsoperbe való a Mayerling.

A csaknem háromórás előadás középpontjában a tragikus sorsú Rudolf herceg áll, alakítója a kitűnő brit Robert Tewsley, a "végzet asszonyát", Vetsera Máriát Irina Tsymbal táncolja, őt Harangozó Gyula Budapestről vitte a bécsi operába - árulta el az igazgató.

A balett zenéjét John Lanchberry hangszerelte Liszt Ferenc műveiből. Londonbanszinte az összes bemutatott balettnek ő állította össze a zenéjét. A zenekart Déri András vezényelte, őt külön is dicsérte a kritika. A Mayerling betanításában részt vett Solymosi Tamás, aki Budapesten Rudolfot táncolta - tette hozzá a balettigazgató.

Harangozó Gyula - aki a bécsi Staatsoper balett-társulatán kívül az operaház balettiskoláját és a Volksopert is vezeti - elmondta még, hogy a Mayerling jövőre is repertoáron lesz a bécsi Staatsoperben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását