2024. május 8. - Mihály

"Elsőbálozó" dirigens

A Bécsi Filharmonikusok hagyományos újévi hangversenyét, amelyet a világ számos tévéállomása élőben közvetít, idén először vezényli Daniel Barenboim, a világhírű izraeli-argentin karmester.
2008. december 29. hétfő 17:05 - Hírextra
A koncerten a tradíciónak megfelelően túlnyomórészt idősebb és ifjabb Johann Strauss művei hangzanak el, de megszólal Josef Hellmesberger Spanyol keringője és Josef Strauss Szférák hangja című valcere is. A 2009-es Haydn-évforduló okán pedig a műsor zárásaként eljátsszák Joseph Haydn Búcsú-szimfóniáját. Hagyományos ráadásszámokkal is készülnek: a Kék Duna keringővel és a Radetzky indulóval.

A 63 éves Daniel Barenboim a 13. zenekari vezető lesz, aki kezébe veheti a karmesteri pálcát a bécsi Musikverein fényűző nagytermében, hogy vezényelje az 1939 óta minden évben sorra kerülő, a bécsi valcernek szentelt hangversenyt, amelyre a jegyeket már egy évvel előbb, az aktuális koncert másnapján elkapkodják.

Barenboim a 83 éves Georges Pretre után lép a karmesteri pulpitusra, akinek első franciaként 2008 január elsején jutott ez a megtiszteltetés. A Bécsi Filharmonikusok 1842-ben történt megalakulása óta a muzsikusok maguk intézik az ügyeket és ők választják meg az újévi koncert karmesterét is.

A szokásos főpróbaidőben újságírók megkeresték bécsi szállodájában a karmester-zongoraművészt, és Daniel Barenboim véleményét kérték a jelenlegi palesztin-izraeli konfliktusról.

 A karmester, aki 2000-ben Edward Said palesztin filozófussal létrehozta a West-Eastern Divan workshopot és ifjúsági zenekart, úgy vélte, hogy legkevésbé a fegyverekkel lehet rendezni a konfliktust.

Barenboim az izraeli, palesztin és spanyol ifjú muzsikusokkal folytatott többéves munkája alapján ragaszkodik ahhoz a meggyőződéséhez, hogy "a katonai megoldások az utóbbi hat évtizedben semmit sem oldottak meg. A múlt mindig a jelenbe torkollik, és a jelen halad a jövő felé, tehát a jelen erőszakos cselekedetei és szörnyűségei minden bizonnyal még rosszabb jövő felé vezetnek."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását