2024. május 2. - Zsigmond

Az MSZP újraírja Orbán kezdeményezését

Az MSZP a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatához benyújtott módosító indítványa sok helyen az eredeti szöveget felhasználva írja újra Orbán Viktor Fidesz-elnök kezdeményezését. A teljes szocialista frakció által aláírt módosító indítvány szerint a nemzet - nem a mostani választásokon, ahogy Orbán Viktor írta, hanem - a rendszerváltáskor szerzett jogot és lehetőséget az önrendelkezésre.
2010. május 17. hétfő 20:25 - HírExtra
A szocialisták a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatából kivették azt a részt, hogy "a magyar nemzet 2010 tavaszán még egyszer összegyűjtötte maradék életerejét, és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez". Ehelyett náluk az szerepel: 2010 tavaszán a szavazók több mint fele a Fidesznek és a KDNP-nek, 47 százalék a különböző ellenzéki pártoknak adott bizalmat.

"Az ország sokszínű demokráciát, de a legfontosabb nemzeti ügyekben együttműködést akar, valódi együttműködést, amelyben mindenki megtalálja a helyét. Az a több mint ötmillió választópolgár is, akik nem szavaztak a leendő kormánypártokra" - folytatódik a dokumentum, hozzátéve: új feladatok, új lehetőségek előtt áll az ország, amelyhez mindenki erőfeszítésére, hazaszeretetére szükség van.

Az MSZP a nyilatkozatban rögzítené: itt az ideje, hogy befejeződjön a politikai hidegháború, hogy többé egyetlen tisztességes embert se lehessen fenyegetni, megbélyegezni, kirekeszteni a nemzetből.

A szocialista módosító indítvány úgy fogalmaz: a magyar nemzet, a választók akarata arra kötelezi a megalakuló Országgyűlést és a megalakuló kormányt, hogy megalkuvást nem ismerve, a jogállamiság normáit tiszteletben tartva, a közérdek szolgálatában irányítsák és szervezzék azt a munkát, amely a XXI. század modern, európai, fejlődő igazságos és szolidáris Magyarországának megteremtését segíti.

Orbán Viktor eredeti szövege úgy szól: a magyar nemzet e történelmi tettével arra kötelezte a megalakuló Országgyűlést és a felálló új kormányt, hogy elszántan, megalkuvást nem ismerve és rendíthetetlenül irányítsák azt a munkát, amellyel Magyarország fel fogja építeni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

Míg a Fidesz szerint a demokratikus népakarat alapján létrejött új politikai és gazdasági rendszert a munka, az otthon, a család, az egészség és a rend tartópilléreire emelik, az MSZP a demokrácia, a szabadság és rend, a munka, a tudás, az otthon, a család, az egészség tartóoszlopaira építené a közös jövőt.

A Nemzeti Együttműködés Rendszere helyett a szocialisták "a magyar nemzet emelkedéséért és előrehaladásáért való összefogásról" fogadnának el politikai nyilatkozatot. Abban mindkét párt egyetért, hogy ez minden magyar számára nyitott, egyaránt részesei a határon innen és túl élő magyarok. Lehetőség mindenki számára és elvárás mindenki felé, aki Magyarországon él, dolgozik és vállalkozik.

Az MSZP az összefogással erősebbé és sikeresebbé tenné Magyarországot, a Fidesz a Nemzeti Együttműködés Rendszerével ezeken kívül az ország jövőjét is megváltoztatná.

A nyilatkozat befejezése mindkét pártnál hasonló: Orbán Viktor szerint minden magyar embert, legyen bármilyen korú, nemű, vallású, politikai nézetű, éljen bármely pontján a világnak, az összefogás nagy reményekre jogosít, és hosszú évtizedek után megadja a lehetőséget, hogy a magyarok végre megvalósíthassák saját céljaikat. A szocialisták minden magyar embert, legyen bármilyen korú, nemű, vallású, politikai nézetű, éljen bármely pontján a világnak közös gondolkodásra és cselekvésre hívnak. A szocialisták és Orbán Viktor is erre teszik fel életük most következő éveit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását