2024. május 2. - Zsigmond

Állástalan pályakezdők

Több mint 42 ezer pályakezdő fiatal szerepel valamelyik hazai munkaügyi központ regisztrációjában, közülük júliusban nyolcezernél is többen életükben először tapasztalták meg a munkanélküliséget - írta csütörtöki számában a Világgazdaság.
2007. augusztus 30. csütörtök 09:05 - Hírextra
Az álláspiaci szerencsét nagymértékben meghatározza, milyen szintű az iskolai végzettség, mennyire kapós a szerzett tudás, melyik régióban akar elhelyezkedni a pályakezdő, s milyen hozzáállással keres üres posztot - olvasható a lapban.

A legtöbb munka nélkül lévő fiatalnak csak általános iskolai végzettsége van, vagy még az sem, számuk meghaladja a 15 ezret. Ugyanennyien vannak állás nélkül azok, akik most fejezték be a középiskolát. Vagyis a regisztráltak csaknem egyharmada szakközépiskolát, technikumot vagy gimnáziumot végzett.

A lap által megkérdezett szakértők szerint a fiatalok gyakran saját maguknak köszönhetik, hogy nem tudnak elhelyezkedni. Ahhoz, hogy egy kevés tapasztalatot szerzett pályakezdő munkát találjon, legalább száz megfelelő állást kell megpályáznia, sokan azonban néhány kudarc után feladják. A fiatalok hozzáállásáról Horváth Éva csak ennyit mond: siralmas! A Jobserver Kft. ügyvezetője szerint a munkaerőpiac "elkapatta" a mérnököket, irreális bérigénnyel lépnek fel. Jobb a helyzet a tömegképzésen végzett fiataloknál, sokuknak csak egyetlen célja van, bármi áron elhelyezkedni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását