2024. május 7. - Gizella

Itt az idő - a Nemzeti Kerekasztal számára is

Az elmúlt két ciklus kormányzati intézkedéseinek összegzése, (úgymond "kárfelmérés"), valamint a következő időszak kormányával szembeni elvárások megfogalmazása céljából ült össze a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal kedden.
2010. május 5. szerda 11:08 - Nagy András
Hogy ez a bizonyos kerekasztal mennyire nemzeti avagy nem nemzeti, annak eldöntését az olvasóra bíznánk, mindenesetre tény: a fórumon - ahogy eddig - most is csupán jobboldali politikusok, valamint nyíltan vagy burkoltan a nemzeti oldalhoz húzó ágazati érdekképviseleti szervek képviselői vettek részt.

A Fidesz részéről Dr.Mikola István, az első Orbán-kormány egészségügyi minisztere volt jelen, rajta kívül a KDNP, illetve a Jobbik egy-egy képviselője tette tiszteletét. A Magyar Orvosi Kamara álláspontját (MOK) a szervezet elnöke, Éger István, míg az EDDSZ-ét az ülést vezető Cser Ágnes elnök asszony testesítette meg.

Címzetes hiba


Romboláslista
A tájékoztatón kiosztott dokumentum szerint többek között a "kézi vezérelt" finanszírozás, a kórházi struktúra átalakítása, a vizit- és a kórházi napidíj bevezetése, az orvosok és a szakdolgozók egzisztenciális ellehetetlenítése, a gyógyszertárakat érintő jogszabályok meghozatala voltak a legrombolóbb intézkedések.
MTI
Utóbbiak közt egyébként - politikai hovatartozás ide vagy oda - éles vita bontakozott ki a kötelező kamarai tagság 2007-es megszűntetése, valamint a MOK-nak járó állami támogatás kapcsán, hogy az ülést követő sajtótájékoztatón aztán Cser Ágnes a jobbján helyet foglaló Török Iván (Magyar Mentálhigiénés Szövetség tiszteletbeli elnöke) már a kerekasztal egységes állásfoglalását tolmácsolhassa a sajtómunkásoknak.

A NEK szeretné, ha a tavaly a következő időszak kormányzó pártjaival közösen megalkotott "emberközpontú egészségpolitikát" az új kormány is magáévá tenné. Kiderült még, hogy a jövőbeni együttműködés érdekében az új parlamenti pártokat Éger István már értesítette, hogy hivatalból tagjai lettek a NEK-nek.

Cser Ágnes ezután arról tájékozatott, a Fidesznek sose felejtik el, hogy ellenzéki pártként is támogatta a NEK programját. Elmondta, hogy az új parlamenti pártok közül a Jobbik képviseletében dr. Gyenes Géza volt jelen, az LMP nem ment el az ülésre. (Későbbi kérdésre válaszolva Cser azt mondta, az LMP meghívóját valószínűleg rossz címre küldték, az MSZP pedig, mint máskor, most sem reagált felkérésükre.)

Pedig minden bizonnyal lett volna hozzáfűznivalójuk Éger István szónoklatához, aki az elmúlt nyolc év negatívumairól tartott előadást, sőt, Cser azt is kijelentette, ezt az egyes egészségügyi ágazatokra lebontva is el fogják készíteni a jövőben, azért, hogy a korábbi hibákat elkerüljék.



"Bajban vagyunk"

Török Iván két szóban összefoglalta mondanivalójának lényegét: bajban vagyunk. Majd részletekbe menően ecsetelte mentális nyavalyáink fojtogató szorítását. Kiderült: lelki helyzetünk katasztrofális, a lelki egészségvédelmet a közkultúra részévé kell tenni. Tünetek: bizalomhiány, gyenge társadalmi kohézió, gyenge identitás, gyenge élet-, tanulási-, vállalkozási kedv.

Zavarok az értékrendben, és nagy baj, hogy az ún. felelősség-szabadság tengely az utóbbi időben végletesen elferdült felelősség rovására, s az egész egyfajta szabadossággá változott. A társas érintkezés kultúrájában pedig "mindenki tapasztalhatja az eldurvulást". A lelki egészség azonban nem egyenlő a lelki betegséggel. Előbbi csak egy pszichés egyensúlyban, egy pozitív szemléletben mutatható ki.

Orbán előtt adott a lehetőség


Ezért fontos, hogy a mentálhigiénés szempontok is bekerüljenek a döntéshozatalba a következő kormányciklusban. A hátrányos helyzetűekkel foglalkozó szakemberek képzésének fejlesztése szintén lényeges - hangzott el.

A NEK döntött arról, hogy számon kéri Orbán Viktoron egy a kerekasztalnak tett korábbi ígéretét, mi szerint a NEK nélkül nem tudja elképzelni az egészségügyi kormányzati döntéshozatalt.

Magyarország régi-új miniszterelnökének már május végén lesz lehetősége biztosítani a NEK-et töretlen támogatásáról: a kerekasztal keddi határozatai között az is szerepel, hogy a NEK meghívja következő ülésére Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt, a szakterületért felelős miniszter, Dr. Réthelyi Miklós, az ágazati államtitkár, Dr. Szócska Miklós urakat. Ezen a NEK-kel közösen alkotott és elfogadott program ütemezését, végrehajtása részletezését egyeztethetik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását