2024. május 2. - Zsigmond

A Klubrádió kapta az utolsó szabad frekvenciát

A Klubrádiónak adta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdai ülésén a frekvenciapályázatban megjelölt 92,9-es frekvenciát - tudta meg az MTI Szalai Annamáriától, a testület Fidesz által delegált tagjától.
2010. április 21. szerda 16:20 - HírExtra
Szalai botrányosnak minősítette a testület szerdai döntését. Véleménye szerint a szocialista és szabad demokrata tagok így szeretnék elhallgattatni a pályázaton indult Katolikus Rádiót. Mint fogalmazott: "a legitimitással nem rendelkező" két szocialista és egy SZDSZ-es tag az ügyrendet is megsértve játszotta át az utolsó budapesti frekvenciát "a szocialistákhoz köthető" Klubrádiónak - mondta a Fidesz delegáltja. Szerinte a döntés törvénytelen és nem is legitim, mivel erősen megkérdőjelezhető, hogy a parlamenti frakció létéhez kötött ORTT-s megbízatással rendelkező két szocialista és egy SZDSZ-es tag hozhat-e hosszú távú döntést szavazással. Mint mondta, a választás két fordulója között már a kormány sem dönt hosszú távú intézkedésekről, ezért a testület tagjai önkorlátozást gyakorolhattak volna abban a kérdésben, amely erőteljesen meghatározza a budapesti médiapiacot.

A Fidesz delegáltja elmondta: a döntés visszavonását fogja kezdeményezni a testületnél.
A frekvenciapályázat tárgya a Rádió DJ 92,9-es, több éve használatlan hullámsávja volt, és a Katolikus Rádió azért pályázott az FM-frekvenciára, mert a középhullámon rövidesen befejezi adását - mondta el Szalai Annamária.

Timár János, az ORTT SZDSZ által delegált tagja az MTI-nek elmondta: mivel a szavazatokat tizenketted részenként számítják be, az öttagú testület szocialista tagjai, Ladvánszky György és Gyuricza Péter, illetve Timár János SZDSZ-es delegált nyolc tizenketted részben, tehát kétharmados többséggel ítélték a frekvenciát a Klubrádiónak. Szalai Annamária nem vett részt a szavazásban, a Fidesz által delegált Tirts Tamás viszont külföldön tartózkodik. Ezzel kapcsolatban Szalai Annamária úgy fogalmazott: Tirts Tamás távollétében napirendre sem lehetett volna tűzni a frekvenciapályázatokról szóló döntést.

Mint Timár János elmondta: a pályázati felhívásban szerepelt, hogy 60 napon belül el kell bírálni a pályázatokat, a testület már így is késésben volt, ezért kellett döntést hozni a témában.

A KDNP bírósághoz fordul

Bírósághoz fordul a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT)szerdai döntése miatt, amellyel a Klubrádiónak ítélte azt a frekvenciát, amelyre a Katolikus Rádió is pályázott, a döntés nyomán ugyanis a Klubrádiónak két frekvenciája lett.

Morálisan elfogadhatatlan és több szempontból törvénysértő a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint az Országos Rádió és Televízió Testület szerdai döntése, amellyel a Klubrádiónak adta azt a frekvenciát, amelyre a Magyar Katolikus Rádiós is pályázott. A Klubrádiónak a döntéssel két frekvenciája lett - írta közleményében Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője.

Felszólította az Országos Rádió és Televízió Testületet, illetve soros elnökét, hogy semmiképpen se kössön szerződést a Klubrádióval.

Mint Halász Zsuzsa kifejtette: a döntéssel a Katolikus Rádiót elnémították a testület azon tagjai, nevezetesen Tímár János (SZDSZ), Gyuricza Péter és Ladvánszky György (MSZP), akik ezt a döntést meghozták. Mindez szerinte nemcsak morálisan elfogadhatatlan, hanem több szempontból is törvénysértő.

A döntés azért törvénysértő - mutatott rá -, mert olyan tag távollétében szavaztak, aki jelenleg külföldön kórházban fekszik, éppen ezért kérte a döntés elnapolását. Törvénysértő továbbá azért is, mert a távollévő tag által benyújtott módosító javaslatot nem tekintették módosító javaslatnak.
A KDNP a döntést morálisan is elfogadhatatlannak tartja, mert a határozathozók egyike, Tímár János olyan párt delegáltja, amely a következő Országgyűlésnek már nem lesz tagja, "ennek ellenére veszi a bátorságot, hogy hosszú távra szóló döntésekbe avatkozzon bele". Mindez nem vet jó fényt a szocialista delegáltakra sem, nem jár messze az igazságtól az, aki a választási vereség miatti bosszújukat véli fölfedezni a történtekben - közölte.

Halász Zsuzsa szerint az utolsó napokban is hűek maradnak az elmúlt nyolc év kormányzati stílusához, ahol módjuk nyílik, és addig, amíg lehet, rombolnak. Ezért is szánalmas Lendvai Ildikó MSZP-elnök "víziója a jobboldali médiaterrorról, hiszen a deviáns magatartásformákat propagálni mindig kész, a Gyurcsány-Bajnai-féle kormányzati rombolás hű médiatámogatójaként elhíresült Klubrádió megkettőzheti médiaerejét, míg a több mint 6 millió katolikus magyar embernek szóló műsorok hangja elhalkul" - írta.

Közölte: a fentiek miatt a KDNP bírósághoz fordul és minden törvényes eszközzel meg fogja akadályozni, hogy ez, a demokráciát megcsúfoló döntés valósággá váljon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását