2024. április 19. - Emma

Digitália

Pénteken 9 órakor a Magyar Televízió (MTV) a 2-es csatornán elindítja a digitális műholdas műsortovábbítást, ezzel egy időben megszünteti az analóg műholdas sugárzást - közölte a közszolgálati televízió csütörtökön az MTI-vel.
2008. július 31. csütörtök 15:06 - Hírextra
Az augusztus elsején kezdődő kísérleti időszak után a HD-tartalmak továbbítását augusztus 8-án, a olimpiai játékok nyitóünnepségének közvetítésével kezdi meg az m2.

A lakossági (egyéni) közvetlen műholdas vételhez minden mostani digitális műholdvevő továbbra is használható. Az analóg műholdvevővel rendelkező nézőknek azonban az átálláshoz szükségük lesz egy digitális műholdvevőre, az úgynevezett set-top-boxra. Azoknak, akik már digitális műholdvevőn keresztül nézik az m2 műsorát, csak át kell hangolniuk a műholdvevőjüket - olvasható a közleményben.

Az Európai Bizottság döntése szerint 2012. január 1-jéig meg kell történnie az átállásnak az Európai Uniós tagállamokban. A digitális televíziózás azt jelenti, hogy az analóg jeleket digitálissá alakítják át, ennek eredményeként jelentős sávszélesség szabadul fel. Jelenleg egy analóg csatornán egy tévéműsort lehet sugározni, az új technológia akár 5-10 digitális műsor sugárzását is lehetővé teszi.

A digitális televíziózás sokkal több információt nyújt, de új szolgáltatásokat is kínál majd, s mindezt a mostaninál jobb minőségben biztosítja.

Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője korábban arról beszélt az MTI-nek, hogy a digitalizálás azért szükséges, mert így lehet növelni a kínálatot, javítani a minőséget és új kényelmi szolgáltatásokat - például elektronikus vásárlást - bevezetni.

Magyarországon a nézők legnagyobb része kábeltévét néz, az átálláskor nekik semmit nem kell tenniük, a szolgáltató elvégzi a szükséges fejlesztéseket. Sokan műholdas ("tányéros") tévét néznek, ezek nagy része már ma is digitális szolgáltatást nyújt. Természetesen az interneten keresztül "közvetített" tévé is digitális. Magyarországon egyedül a földfelszíni adás nem az - mondta Márton György.

Ma még szoba- vagy tetőantennával csak néhány tévécsatorna fogható. Digitális technikával - Budapest környékén akár már az év végén - öt-tíz tévéműsor lesz majd elérhető, később pedig, ennél lényegesen több, akár 40-50 televízió műsora is fogható lesz ilyen módon. A digitalizációval tehát lényegesen bővül azok számára is a választék, akik csak szobaantennával rendelkeznek - tette hozzá a szakember.

A digitalizációval egyre több úgynevezett nagyfelbontású, HD-műsor indul. Ez minden korábbinál tisztább és részletgazdagabb képet és hangot jelent majd. Amíg a digitális adások - egy "digidoboz", set-top-box segítségével - a régi tv-készülékeken is láthatóak, addig a HD-műsorokat csak az új, LCD vagy plazmatévéken lehet élvezni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását