2024. április 29. - Péter

Újra megnyitják a határátkelőt

Elvi egyetértés született a magyar-horvát kétoldalú szakértői egyeztetésen arról, hogy még az idegenforgalmi szezon kezdete előtt ismét megnyílhat személygépkocsik számára is a régi letenyei határátkelő - tájékoztatta az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) csütörtökön az MTI-t.
2009. április 9. csütörtök 15:28 - HírExtra
A tárca közlése szerint a helyi lakosok jogos igényeire figyelemmel egyetértés volt abban, hogy a 7-es főúton található Letenye-Muracsány (Gorican) régi közúti határátkelőhelyet Zala megye, valamint a horvátországi Muraköz (Medimurje) és Varasd (Varazdin) megye lakói számára ismét nyissák meg.

A nyári turistaszezonban megnövekvő forgalomra való tekintettel, a várakozások és torlódások elkerülése érdekében a két fél szakértői arra is javaslatot tettek, hogy a nyári időszakban a nemzetközi személygépjármű-forgalom számára is használható legyen az átkelő.

Az IRM közölte azt is: a hatályos kétoldalú megállapodások módosítását és a szükséges belső jogi eljárásokat a 2009-es turistaszezon kezdetéig le kell folytatni.

A múlt év őszére elkészült az M7-es autópálya és a Zágrábba, illetve az Adriai-tengerre tartó horvát autópálya összeköttetése, amellyel együtt a Mura folyónál új, közös horvát-magyar határátkelőt is építettek. Ennek használatba vételével együtt azonban egy négy évvel ezelőtt született megállapodás miatt megszűnt a régi határátkelőn a személygépkocsik forgalma.

A térségben élő horvátok és magyarok egyaránt lobbizni kezdtek az újbóli megnyitásért, mert a régi átkelő csak a gyalogosok, a kerékpárosok és a kamionok számára maradt meg, ezzel pedig a két ország közötti kapcsolatot tette nehézkesebbé a kerülőre kényszerült helyi forgalom.

Az igazságügyi minisztérium kitért arra: a Dráva folyón közlekedő személyforgalom érdekében lehetővé válik majd a drávaszabolcsi kikötőben található magyar határátkelőhelyen - a két ország hatóságai által közösen lefolytatott határforgalmi ellenőrzést követően - a sport és kedvtelési célú vízi járművek, személyhajók Horvátországba történő belépése, illetve onnan való kilépése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását