2024. június 17. - Laura, Alida

Vulkánkitörés: káosz, nem csak a helyszínen

Áradás fenyegeti az izlandi vulkánkitörés környékén élőket, s ezért 48 órán belül másodszor kellett kitelepíteni a lakosság egy részét.
2010. április 16. péntek 17:10 - HírExtra
Mintegy 700 embert költöztettek a tűzhányóhoz közeli, településektől távol eső lakóhelyéről a Hvolsvollur nevű kisvárosba - számolt be honlapján a BBC News. Az Eyjafjallajökull gleccser alatt működésbe lépett vulkán megolvasztotta maga körül a jeget, s ettől a Markarfljot folyó szintje annyira megemelkedett, hogy tartani lehet attól, elsodor egy hidat. A farmokon és az utakon is súlyos károk keletkeztek. Az izlandi televízió felhívást tett közzé, otthonaik elhagyására biztatta a környék lakóit, miután a kitörés következtében a gleccseren újabb hasadék keletkezett.

Helyi lakosok a BBC-nek elmondták, több helyen át kellett vágniuk a tengerparton vezető utat, hogy a felgyülemlett, hordalékkal telített vizet leeresszék, és a híd megmeneküljön.

Izland keleti részén vulkáni hamu hullott, és félő, hogy ha változik a szélirány, a hamufelhő Reykjavík irányába mozdul tovább.

A tűzhányó közelében élőket figyelmeztették, hogy hamuhulláskor viseljenek maszkot. A kitörés a háziállatokra nézve is veszélyes: a belélegzett vulkáni hamu felhalmozódhat a tüdejükben, s egy idő után nem tudnak lélegezni, és elhullanak.

Fennáll a veszélye egy újabb, az elsőnél is hevesebb kitörésnek abban az esetben, ha a közelben lévő, szintén jéggel borított Katla vulkán működésbe lép.

Teljes légtérzár


Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia is teljesen lezárta pénteken légterét az Izlandból érkező vulkáni hamu miatt - jelentették be az érintett fővárosokban. A légtér zárva van, a repülőterek nem működnek, pillanatnyilag nem szállhatnak át gépek az ország fölött - közölte Vilniusban a litván polgári repülésügyi hivatal. A helyzetet időről időre megvizsgálják - ígérte. Lettországban egyelőre helyi idő szerint péntek este hat óráig, Észtországban szombat hajnali három óráig van érvényben a tiltó rendelkezés.

Holnapra sem javul a helyzet


Szombaton is súlyos fennakadások lesznek a légi közlekedésben - közölte az Eurocontrol, az európai légi forgalom biztonságáért felelős brüsszeli székhelyű szervezet. A szerdán kezdődött izlandi tűzhányókitörés miatt csütörtökön több nyugat-, illetve észak-európai országban repülési tilalmat rendeltek el, mert a szél hatalmas hamufelhőt sodort a kontinens fölé. A szálló finom por veszélyezteti a repülőgépek biztonságos működését. Pénteken a szokásos 28 ezer helyett csak mintegy 13 ezer légi járat indult el, illetve szállt le Európában, és egyharmadára csökkent a nyugati féltekéről érkező gépek száma.

A hamufelhő - és vele együtt a repülési tilalom érvénye - eközben dél, illetve kelet felé tovább terjedt a kontinensen.

Péntek délelőtt csak mintegy száz interkontinentális járat érkezett Európába a nyugati féltekéről, holott ilyenkor rendszerint ennek a háromszorosa érkezik - közölte az Eurocontrol. Az ugyancsak brüsszeli székhelyű Európai Légi Társaságok Szövetsége (AEA) becslése szerint a polgári repülési ágazatot naponta több mint száz millió euró kár éri a légtérzárlat miatt.

Brüsszelben, ahol szombatig meghosszabbították a repülési tilalmat, mintegy kétszáz bangladesi rekedt a repülőtéren. Nagy-Britanniába tartottak volna, és mivel nincs schengeni vízumuk, csütörtök óta összezsúfolva rostokolnak a tranzitváróban. A belga Vöröskereszt alkalmi fekvőhellyel, vízzel, étellel látja el őket.

Ennél is rosszabbak a körülmények az amszterdami Schiphol repülőtéren, ott 1500 ember alkalmi elhelyezését kénytelen megoldani a Vöröskereszt.

A repülési tilalom általában nem vonatkozik a légimentők kisgépeire. Ezek most ezer lábnál alacsonyabban repülnek, mert a hamufelhő ennél magasabban van.

A rendkívüli helyzet százezrek útitervét hiúsította meg Európában.
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását