2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hazánk fölé ér a hamufelhő

Ezekben az órákban ér Magyarországra az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő, amelynek központi része jelenleg Szlovákia felett található, és mintegy 20 csomós (óránként 35 kilométeres) sebességgel mozog dél-délkelet irányába - mondta Berényi Lívia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek pénteken késő este, nem sokkal 11 óra után.
2010. április 16. péntek 23:55 - HírExtra
A szakember elmondta, hogy kiadták a figyelmeztetést a nagygépes repülőknek, eszerint hajnalra érheti el az ország egész területét - talán csak a déli határ menti területek kivételével - a hamufelhő, s a várakozások szerint vasárnapra hagyja majd el teljesen az országot a szennyezés.

Tájékoztatása szerint a felhő zöme 6-7 kilométer magasan halad, de helyenként eléri a 10,5 kilométeres magasságot is. Miután az elkövetkező 24 órában alig várható csapadék Magyarországon, arra nem kell számítani, hogy a hamu egy része esőben csapódik ki. Ugyanakkor száraz ülepedéssel egy kis része lehet, hogy érzékelhető lesz.

Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa az MTI megkeresésére pénteken azt mondta: Magyarországon nem jelent veszélyt az emberi szervezetre a hamufelhő, mivel a hamu a magasabb légrétegekben van, s várhatóan ott is marad. Kifejtette, hogy az országunk feletti rétegekben a hamu már csak apróbb szemcsékben, úgynevezett aeroszol jellegű halmazállapotban jelenik meg, így közvetlen egészségkárosító hatással nem kell számolni.
A magyar légteret pénteken 19 órától egy napra lezárták, a Nemzeti Közlekedési Hatóság korábbi közlése szerint Ferihegy nem indít és nem fogad repülőgépeket.

Az izlandi vulkán kitörése miatt kialakult hamufelhő már megbénította Európa jelentős részének légi közlekedését. Légtérzárat rendeltek el Nagy-Britanniában, Franciaországban, Svédországban, Norvégiában, Finnországban, Dániában, Észtországban, Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Svájcban, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Ausztriában is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását