2024. április 18. - Andrea, Ilma

Egyen, és csökken az Alzheimer-kockázat

Bizonyos ételek, így a hal, gyümölcs és a diófélék fogyasztása csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát - közölték az Archives of Neurology című szakfolyóirat online kiadásában amerikai kutatók.
2010. április 13. kedd 10:07 - HírExtra
A New York-i Columbia Egyetem orvosi központjának munkatársai 2148, 65 éves vagy annál idősebb ember egészségét követték nyomon átlagosan négy évig. A tanulmány résztvevőinek annak indulásakor nem volt Alzheimer-kórja.

Az önkéntesek részletesen beszámoltak étkezésükről is, és másfél évente értékelték állapotukat abból a szempontból, hogy milyen mértékben fejlődött ki náluk demencia. Mint a kutatók megállapították, a tanulmány ideje alatt 253 embernél jelentkezett a betegség.

Az étrendre vonatkozó elemzésből kiderült, hogy az Alzheimer-kór kialakulásának alacsonyabb kockázata összefüggésben volt a salátadresszingek, csonthéjasok, halak, a paradicsom, a baromfi, a gyümölcsök, valamint a leveles zöldségek fogyasztásával. A kevesebb zsíros tejtermék, vörös hús és vaj étrendbe iktatása szintén csökkentette az Alzheimer-kockázatot.

A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy az élelmiszerek egyedi tápanyagainak az Alzheimer-kórt befolyásoló hatásával foglalkozó tudományos irodalmat következetlennek találták, főként azért, mert az emberek általában nagyon sokféle, ételekben lévő tápanyagot vesznek fel étkezésük közben, aminek végül szinergiája, együttes hatása nyilvánul meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását