2024. április 25. - Márk

A kannabiszra koncentrál Európa

Az európai kannabiszfogyasztásra koncentrál az uniós kábítószerügyi megfigyelőközpont (EMCDDA). A csütörtöki kábítószer elleni világnapra kétkötetes tanulmányt jelentetett meg a szervezet a kannabiszról.
2008. június 26. csütörtök 09:12 - Hírextra
Becslések szerint Európában minden ötödik felnőtt kipróbálta már a kannabiszt. Az elmúlt hónapban mintegy 13 millió európai lakos fogyasztotta a szert. A világon évente csaknem 50.000 tonna kannabisz növényt vagy gyantát termesztenek fogyasztási célra - olvasható az EMCDDA közleményében.

A csütörtökre megjelent kétkötetes kiadvány kiemeli, hogy a kannabisz olyan "dinamikusan átalakuló szer", amelynek hatóanyag-tartalma, előfordulási gyakorisága és termesztése egyaránt változik.

Az EMCDDA legutóbbi, tavaly novemberi jelentésében hangsúlyozta, hogy Európában hosszú idő után megállt a legnépszerűbb európai drog, a kannabisz használatának növekedése, Magyarországon azonban egyre többen élnek a marihuánával. A Nemzeti Drog Fókuszpont, az uniós drogmonitorozás hazai irodájának tavalyi jelentése szerint a középiskolások csaknem egyötöde kipróbálta már a kannabiszt vagy annak valamely származékát, például a hasist.

A tavalyi adatok szerint Magyarországhoz hasonlóan egész Európában nőtt a kokainhasználók becsült száma, ezzel párhuzamosan azonban összességében az intravénás kábítószer-használat csökkent.

Az ENSZ 1987-ben nyilvánította június 26-át a kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napjává. A világnap célja, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kábítószer-fogyasztás veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. Az ENSZ adatai szerint a világon mintegy 200 millió ember fogyaszt illegális kábítószereket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását