2024. április 28. - Valéria
Azt mondják, az ásványvíz a benne lévő anyagoknak hála egészséges. Azt is gyakran halljuk, hogy a szénsavasmentes ásványvíz nem egyenlő a csapvízzel. No de mi a helyzet, ha mindkettőben arzén van?
2010. április 4. vasárnap 08:39 - HírExtra
Az ásványvizek egészségesek, tartja a közvélemény. No meg azt is gyakran halljuk, hogy a szénsavasmentes ásványvíz nem egyenlő a csapvízzel. Figyelembe véve azt, hogy Békés megyében arzénes ivóvízről számoltak be, és az Interpress Magazin (IPM) egy áruházlánc ásványvizében szintén arzén talált, megkérdőjelezhető a fenti párhuzam tagadása.

Három magyar megyében, Békésben, Baranyában és Somogyban arzénos a víz. Az itt élők többsége az ivóvíz helyett ásványvizet iszik, remélve hogy jobban jár. De mit lehet tenni akkor, ha az ásványvíz sem makulátlan?

Vízben oldott ásványi anyag
Az arzén a félfémek körébe tartozik. Az arzénmérgezés hányást, véres hasmenést, súlyosabb esetben kómát és halált okoz. Az ember leggyakrabban tengeri élőlények fogyasztásával és a dohányfüst belélegzésével juthat arzénhoz, a napi átlagos arzénfogyasztás 0,3 mikrogram. 5 mikrogram felett az arzén mérgező, 100 mikrogram viszont már halálos is lehet.
Márciusban az IPM ásványvízeket tesztelt, szám szerint 19-et. Egy hipermarket polcáról szerezték be a flakonokat és elvitték a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz. Ott aztán a bili helyett kiborult a pohár víz: az Auchan sajátmárkás, szénsavmentes ásványvizeiben arzént találtak.

Az italban lévő oda nem illő vegyi anyag mennyisége negyven százalékkal haladta meg az egészségügyi határértéket: az előírt 10 mikrogram helyett 14 mikrogramot tartalmazott a nedű. A hivatal vezetője szerint ez az extra mennyiség nem jelenti azt, hogy arzénnal lenne mérgezve a lakosság. Bauer Éva, az IPM felelős szerkesztője szerint azonban lényegtelen, mennyivel több arzén van a vízben, az számít, hogy túllépi a határértéket.

A magazin nem adta fel a kutakodást: az áprilisi számban az Auchan három ásványvize közül a szénsavmentes víz mellett a másik kettő sajátmárkás terméket is bevizsgáltatták. Az eredmény brutális: a 40 százalékos határétrék-túllépés helyett kétszer annyi arzént mutatott ki a hivatal, plusz még higanyt is találtak a vízben.

Kerestük az ügyben az Auchant is. Az áruházlánc kommunikációs vezetője, Várkonyiné Gillemot Katalin válaszként egy március közepén készült ÁNTSZ-jegyzőkönyvet csatolt. Ebben egy március nyolcadiki vizsgálat eredményét ismertetik: az anyag szerint a szúrópróbaszerűen vett minták mindegyikében a határértéknél kevesebb arzén találató.

Az általa elvégeztetett vizsgálatok eredményének ismertetése mellett az Auchan a vállalat, a cég és a termék hírnevének megsértése miatt jogi lépéseket kezdeményez, rágalmazás miatt pedig büntető feljelentést tesz az IPM ellen.
Forrás: IPM/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

hírFaló
2010. április 4. 14:39
jajjj! ez most fizetett hirdetes/kutatas volt???
ezt nezzetek meg: http://food-detective.hu/tesztek/a-genarrayt-microarray-altal-kimutatott-etelek-listaja.html. En ezen dobbentem, hogy lassan mar semmit se ehetunk, mert a legtobb embernek van valami ilyenje. faj a feje, faj a hata, nem jol alszik, nem jol emeszt, csak nem tudja mitol, aztan kiderul, attol, amit megeszunk. s most mar attol is, amit megiszunk??? mondja meg mar vki, mi az egeszseges!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását