2024. május 17. - Paszkál

Rendben ment minden Amerikában

Rendben lezajlott az amerikai kontinens magyar külképviseletein az országgyűlési képviselő-választás első fordulója helyi idő szerint szombaton; rendkívüli események nem történtek.
2010. április 4. vasárnap 08:35 - HírExtra
A legnagyobb névjegyzék New Yorkban volt, ahol 422-en jelentkeztek a szavazásra, közülük 358-an jelentek meg és adták le szavazatukat (84,8%). Washingtonban a névjegyzékben szereplő 122 választópolgárból 93 voksolt (76,2%).

Az amerikai fővárosban a nagykövetségen tartott szavazáson a Fidesz-KDNP és a Jobbik megfigyelője volt jelen (más pártok nem is küldtek megfigyelőket sehová), akik úgy tájékoztatták az MTI-t, hogy minden rendben zajlott, korrekt volt a szavazás.

A két amerikai nagyvárosban főleg az idősebb korosztály képviselői és fiatalok szavaztak. A kanadai Ottawában - ahol New Yorkhoz és Washingtonhoz hasonlóan közép-európai idő szerint vasárnap éjjel 1 órakor zárult a szavazás - a 123 regisztrált szavazópolgárból 96-an adták le voksukat (78 százalék).

Nagy-Rébék Ferenc, a választási iroda vezetője elmondta: minden tökéletesen rendben volt, nem történt incidens, de többen fájlalták, hogy a torontói főkonzulátus bezárása miatt csak Ottawában élhettek választójogukkal (a 2006-os választáskor még Torontóban is lehetett szavazni). Sok magyar panaszolta, hogy a nagy távolság miatt nem tudott a fővárosba utazni.

Volt, aki a 800 kilométerre levő Windsorból vagy a 600 kilométerre fekvő Hamiltonból utazott Ottawába, többen buszoztak Torontóból vagy Montreálból és baráti társaságok is összeálltak, egy kocsiban látogattak el a nagykövetségre. Nagy-Rébék Ferenc feltételezése szerint ha Torontóban is lett volna lehetőség szavazni, a 123-nál jóval többen jelentkeztek volna.

Az amerikai kontinensen az első szavazókör az argentin fővárosban, Buenos Airesben zárt be az amerikai keleti parthoz képest egy órával korábban, vagyis közép-európai idő szerint szombat éjfélkor. A külképviseleti névjegyzékben szereplő 11 személyből 10 jelent meg a nap folyamán.

Kubában, a havannai nagykövetségen délig mind a 9 bejegyzett szavazó leadta voksát. A külképviseleti választási irodák elnökei úgy tájékoztatták az MTI-t, hogy a reggel 6 és este 7 óra között tartott szavazás derűs hangulatban, "abszolút rendben" zajlott, a szavazók együttműködőek voltak.

Kádár Dániel clevelandi orgonakészítő a Jobbik megfigyelőjeként Washingtonban megjegyezte: feleslegesnek érezte a reggel 6 órás nyitást a szombati napon, az első két órában csak ő és felesége adta le voksát. A nyitás utáni két órában máshol is csekély érdeklődés volt, több szavazókörben nem jelent meg egyetlen szavazó sem.

Néhány választópolgár nem tudta leadni szavazatát, mert nem szerepelt a névjegyzékben. Azt mondták, időben elküldték kérelmüket Magyarországra, ennek ellenére nem kaptak értesítést és a jegyzékben sem szerepeltek. Volt olyan, aki azért nem voksolhatott, mert nem regisztráltatta magát. Több fiatal választópolgár életében először szavazott, ők emléklapot kaptak.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok a külképviseleteken azokra az egyéni választókerületi képviselőjelöltekre és területi listákra adhatták le voksukat, amelyekre a magyarországi lakcímük alapján jogosultak szavazni.

Az amerikai kontinensen összesen 7 helyen, az Egyesült Államokban a washingtoni nagykövetségen, a New York-i és Los Angeles-i főkonzulátuson, továbbá a kanadai, argentin, mexikói és kubai főváros nagykövetségén szavazhattak a magyar választópolgárok. Mexikóvárosban közép-európai idő szerint vasárnap hajnali 3-kor, Los Angelesben pedig hajnali 4-kor fejeződik be a szavazás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását