2024. május 20. - Bernát, Felícia

Késhet a béke

Újabb egyéves késedelmet szenvedhetnek a közel-keleti béketárgyalások, ha a palesztinok nem adják fel az izraeli "telepépítések" teljes befagyasztására vonatkozó követelésüket - mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden Washingtonban, amikor látogatást tett a Capitoliumon.
2010. március 23. kedd 20:52 - HírExtra
"Nem válhatunk egy logikátlan és ésszerűtlen követelés foglyaivá" - fogalmazott, hozzátéve: "ez újabb egy évvel késleltetheti a béketárgyalásokat". Netanjahu ezzel ismét értésre adta: országa nem fogadja el a palesztinok és az Obama-kormány azon követelését, hogy Izrael hagyjon fel az építkezésekkel a megszállt területeken.

Az izraeli miniszterelnöknek - aki kedd este találkozik Barack Obama elnökkel a sajtó nyilvánossága nélkül - sokkal melegebb fogadtatásban volt része az amerikai törvényhozásban, mint például Hillary Clinton külügyminiszter részéről.

Clinton az AIPAC Izrael-barát amerikai lobbicsoport éves tanácskozásán előző nap bírálta Izraelt, amiért a közel-keleti békefolyamatot veszélyezteti a kelet-jeruzsálemi lakásépítkezés folytatásával. "Mi a kongresszusban Izrael mellett állunk" - jelentette ki Nancy Pelosi demokrata párti házelnök, amikor találkozott Netanjahuval. Mint fogalmazott, "egy hangon szólunk Izrael ügyében".

"Nincs sehol a világon erősebb szövetségesünk, mint Izrael" - csatlakozott véleményéhez John Boehner, a republikánus képviselőcsoport vezetője. Mindketten hangsúlyozták: az atomfegyver megszerzésére törekvő Irán jelentette fenyegetés elhárításában az Egyesült Államok és Izrael együttműködik egymással.

Netanjahu a kongresszus más vezetőivel is találkozott, egyeztetett például Mitch McConnell szenátorral, a felsőházi republikánusok vezetőjével, John Kerryvel, a szenátus külügyi bizottságának demokrata párti elnökével és Howard Bermannel, a képviselőház külügyi bizottságának fejével.

Az izraeli miniszterelnök találkozói kapcsán még nem esett szó arról, hogy Izrael milyen konkrét lépéseket tehetne a közel-keleti békefolyamat előmozdítására, amit az Obama-kormány elvár tőle. P.J. Crowley külügyi szóvivő csak annyit közölt, hogy ez ügyben folytatódnak az egyeztetések.

Bár Washington és Jeruzsálem is igyekszik tompítani a kelet-jeruzsálemi építkezési tervek miatt kipattant diplomáciai feszültséget, megfigyelők szerint a két szövetséges között évtizedek óta nem volt ilyen súlyos összeütközés.

Eredeti programja szerint Netanjahu - aki részben a kétoldalú kapcsolatok javítására érkezett az amerikai fővárosba - hétfőn ellátogatott volna a külügyminisztériumba a Clintonnal való nyilvános találkozóra. Erre azonban nem került sor, a felek az izraeli kormányfő szállodájában egyeztettek zárt ajtók mögött. Ez elemzők szerint arra utal, hogy nem oldódott a feszültség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását