2024. május 5. - Györgyi

Önkormányzati tiltakozás a leszerelés ellen

Karcag önkormányzata tiltakozik a várost Tiszafüreddel összekötő 103-as vasútvonal síneinek és egyéb berendezéseinek tervezett leszerelése ellen; az erről szóló előterjesztést pártállástól függetlenül egyhangúlag fogadta el a testület - közölte Dobos László, a település fideszes alpolgármestere kedden az MTI-vel.
2010. február 16. kedd 13:02 - HírExtra
A hétfőn hozott döntésre azért volt szükség, mert sajtóértesülések szerint a MÁV a személyszállítási közszolgáltatásból kizárt vonalakon februártól főként a biztosító berendezések technikai leépítését tervezi, valamint több, feleslegessé vált ingatlant kíván értékesíteni - mondta a politikus.

Az alpolgármester a mostani ügy kapcsán jelezte: a karcagi önkormányzat tavaly több ízben ugyanígy, határozatban tiltakozott az akkor még a személyszállítás megszűntetését célzó terv ellen a 103-as vasútvonalon.

Tájékoztatása szerint Hónig Péter közlekedési miniszter a képviselő-testületnek 2009 novemberében küldött levelében takarékossági kényszerintézkedésnek minősítette a személyszállítás 2010-es megszüntetését, és adatokkal is alátámasztotta a 103-as vonal kihasználatlanságát.

A levél alapján - idézte az alpolgármester - 2008-ban 319-en utaztak naponta a vonalon, így az átlagos vonatonkénti utaslétszám csak 9,6 embert tett ki. Ezek az adatok azonban nem egyeznek a valósággal, mert a 103-as vonalon 8 vonatpár, azaz naponta 16 vonat közlekedett, így a 319 utast alapul véve vonatonként 19,94 ember volt az átlagos utaslétszám - mutatott rá.

Dobos László kitért arra is, hogy a személyszállítást átvevő Volán-buszok a Nagykunságban néhány helyen nagyon rossz állagú utakon kénytelenek közlekedni, a 3401-es számú, Karcag és Kunmadaras közötti közút például "pokoli módon" nyomvályúsodott.

A karcagi önkormányzat tiltakozását kifejező határozatát levélben juttatja el a közlekedési tárca vezetőjének, bízva abban, hogy a vasútvonal üzemszerűen és biztonságosan működtethető marad.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását