2024. április 29. - Péter

MTV: augusztusban lesz csoportos létszámcsökkentés

A Magyar Televízió vezetői megegyeztek az Üzemi Tanács képviselőivel arról, hogy egy hónap múlva 86 dolgozó munkaviszonya szűnik meg csoportos létszámcsökkentés keretében.
2008. július 14. hétfő 17:03 - Hírextra
Megállapodás aláírásával befejeződött a vállalati létszám csökkentéséről egy hónapja kezdett tárgyalássorozat a Magyar Televízióban.

A munkáltatói oldal képviseletében Medveczky Balázs ügyvezető alelnök és Móriczné Zvornik Csilla humánerőforrás és KEM igazgató, a munkavállalók képviseletében pedig Kapuvári Gábor, az Üzemi Tanács elnöke, és a testület további négy megbízottja ma látta el kézjegyével a dokumentumot.

A megállapodás szerint összesen 86 munkatárs (76 szellemi és 10 fizikai dolgozó) munkaviszonya szűnik meg. Előbb az előzetes tájékoztatók átadása kezdődik meg, majd még harminc nap telik el addig, amíg az érintettek kézhez kapják a munkaviszony megszüntetését kimondó végleges értesítést, vagyis a munkáltatói jognyilatkozatot.

A csoportos létszámcsökkentésben érintettek három lehetőség közül választhatnak: távozhatnak közös megegyezéssel és rendes felmondással, vagy korkedvezménnyel nyugdíjba mehetnek. A megállapodás szerint az elbocsátandók lakáskölcsön tartozásukat változatlan feltételekkel fizethetik vissza, a tanulmányi szerződés keretében nyújtott támogatás visszafizetése alól pedig mentesülnek.

Az idén esedékes jubileumi jutalmakat a Kollektív Szerződés alapján még megkapják a távozók. Az MTV mindezen túl munkaügyi, társadalombiztosítási, nyugellátási kérdésekben tanácsadással is támogatja az elbocsátandókat, miként tette ezt korábban is.

Ha valaki a nyilatkozat átadásakor már várandós volt, de erről munkaadóját még nem értesítette, akkor nem szüntetik meg a munkaviszonyát. Az MTV azt is vállalta, hogy házastársak közül csak az egyik félnek mond fel. Minden létszámcsökkentésben érintett munkatárs nevezhet másik állásra belső pályázaton.

A megállapodáshoz fűzött záradékban, amelyet az MTV vezetői nem írtak alá, az Üzemi Tanács hangsúlyozza, hogy „a költségvetés nem finanszírozza a szükséges mértékben a Magyar Televíziót. 2004 óta van érvényben egy kormányrendelet, amely a Magyar Televízió normatív finanszírozásának kidolgozását rendeli el. Máig nem történt semmi.” A dokumentumban rögzítették azt is, hogy „ilyen kis létszámmal valóban működő televízió Európában sehol sincs.”

A Magyar Televízió tavaly decemberben tájékoztatta az Üzemi Tanácsot – vele együtt pedig a Fővárosi Munkaügyi Központot – arról, hogy összesen 250 munkatárs foglalkoztatását akarja megszüntetni 2008-ban.

Az Üzemi Tanács arról is értesítést kapott, hogy a konzultációkat azután kezdik meg, ha az MTV Közalapítvány Kuratóriuma elfogadja a cég idei üzleti tevét. A tulajdonosi testület február 12-én hagyta jóvá a dokumentumot, benne a létszám leépítéséről szóló tervet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. július 15. 05:27
Szegények! Megszakad a szívem. ;-)
Gondolom a szelektálásnál figyelembe vették, kinek hosszabb és "lakájosabb" a pajesza, és azok maradhatnak inkább...
---
És kikérem magamnak! Nem vagyok "antiszemita"! ;-P
(Persze az anticionizmus mon'gyuk má' nem esik messze tülem(?)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását