2024. május 20. - Bernát, Felícia

BKV: Kocsis újabb 30 cég miatt fordult a rendőrséghez

Újabb 30 cég miatt fordul a héten rendőrséghez Kocsis István, a BKV vezérigazgatója.
2010. február 9. kedd 08:30 - HírExtra
Demszky Gábor a Kocsis Istvánnal közösen tartott tájékoztatón elismerte, hogy korábban a városvezetés és személyesen ő is több hibát elkövetett a BKV felügyeletével összefüggésben.

Közölte, hiba volt, hogy 2007 elején több fontos, a fővárosi céget is érintő döntési hatáskört a közgyűlési bizottságokhoz delegáltak, és hiba volt az is, hogy Antal Attilát elfogadta a BKV vezérigazgatójának, ahelyett, hogy a posztra nemzetközi pályázatot írtak volna ki.

Demszky Gábor kitért arra: van felelőssége abban is, hogy a kormány és a főváros közötti politikai játszma kereteit elfogadta, azt, hogy "húsz éven át politikai alkuk döntöttek arról, mennyi pénzt kap a cég.

A főpolgármester kérdésre válaszolva elismerte politikai felelősségét, de kijelentette: nem mond le.Demszky Gábor szerint az is politikai hiba volt, hogy több szolgáltatást rendeltek meg, mint amennyit ki tudtak fizetni. Az ennek nyomán keletkezett költségvetési hiányt a BKV-nál senki nem tudta megoldani.

Hangoztatta: biztos abban, hogy Mesterházy Ernő főtanácsos ártatlan és ezt a bíróság is ki fogja deríteni.

A főpolgármester Hagyó Miklóssal kapcsolatban azt mondta: elfogadta, hogy legyen egy szuperfőpolgármester-helyettesi rendszer, mert sok választásuk nem volt. Mint mondta: azért is támogatta, hogy MSZP-s politikusé legyen a BKV, mert szocialista politikusok érdekérvényesítő-képességén múlott a BKV finanszírozása.

Hagyó Miklós menesztésével kapcsolatban közölte: azért váltotta le a főpolgármester-helyettest, mert úgy látta: a rábízott feladatokat nem tudja megoldani, és nem azért, mert köze lehet a BKV-nál kipattant botrányokhoz.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a BKV eddig 27 feljelentést tett a céggel kötött szerződések kapcsán, s a héten újabb 30 cég esetében fordul a rendőrséghez. Mint hozzátette: ezerötszáz szerződést vizsgálnak át, s eddig kétszázötvennel végeztek.

Steiner Pál, a fővárosi MSZP frakcióvezetője a sajtótájékoztató után azt közölte, hogy Demszky Gábor főpolgármester menekül a felelősség alól, miközben a politikai és jogi felellősége is van a rendőrségi vizsgálat tárgyát képező folyamatokban.

A frakcióvezető a közgyűlés és a bizottságok közötti hatásköri megosztásról azt mondta, hogy ez a főpolgármesternek és Mesterházy Ernő főtanácsadónak volt a javaslata, amelyet az MSZP elfogadott.

Németh Szilárd, a Fidesz fővárosi és országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy pártja szerint az MSZP és az SZDSZ pártkasszájában landoltak azok a pénzek, amelyek kifizetése miatt több botrány is kipattant a BKV-nál.

Mint hozzátette: a Fidesz választ vár Molnár Csaba kancelláriaminisztertől és Demszky Gábortól arra, hogy pontosan miről is egyeztetett - a pénteken előzetes letartóztatásba helyezett - Mesterházy Ernő a kormánnyal az SZDSZ-es főpolgármester megbízása alapján.

Mesterházy Ernő fővárosi főtanácsadót azzal gyanúsítják: rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek.

A Fidesz részéről Koszorús László múlt csütörtökön írásbeli kérdéssel fordult Molnár Csaba kancelláriaminiszterhez azt tudakolva, Mesterházy Ernő milyen feladatokat látott el a Miniszterelnöki Hivatalban, kivel tartott ott kapcsolatot, és mennyi fizetést kapott mindezért. Az ellenzéki politikus akkor a Magyar Rádióban elhangzott információkra hivatkozva utalt arra, hogy Mesterházy Ernő a Miniszterelnöki Hivatalban is tevékenykedett tanácsadóként, még Szilvásy György volt kancelláriaminiszter felkérésére.

A Kormányszóvivő Iroda az MTI megkeresésére közölte: Mesterházy Ernő nem állt jogviszonyban a Miniszterelnöki Hivatallal, onnan juttatást nem kapott. Közben az ügyészség kezdeményezte, hogy további három hónappal hosszabbítsák meg a BKV volt humánpolitikai igazgatója, Szalainé Szilágyi Eleonóra előzetes letartóztatását.

A Fővárosi Bíróság sajtótitkárságán az MTI érdeklődésére elmondták: a bíró meghozta végzését az ügyben, ám addig nem adhatnak tájékoztatást annak tartalmáról, amíg az érintettnek nem kézbesítik a döntést.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását