2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az ÁH Zrt. megbízásának nem része a kilakoltatás

Az Árverező Ház (ÁH) Zrt. megbízásának nem része a kilakoltatás, és erre jogköre sincsen - mondta Orbán Péter, a társaság vezérigazgatója az MTI-nek annak kapcsán, hogy az árverező cég budapesti irodájában rendőrök igazoltatták a jelenlévőket, mert többen tiltakoztak a kilakoltatási moratórium alatti időszakban megtartott szerdai ingatlanárverés ellen.
2010. január 27. szerda 20:58 - HírExtra
A kilakoltatási moratórium a bírósági végrehajtásra vonatkozik, a cég viszont egy 2003-as kormányrendelet alapján bíróságon kívüli végrehajtást bonyolít - közölte Orbán Péter.

Hozzátette: ezt csak akkor vehetik igénybe a bankok, ha ebben az adóssal egy szerződésben megállapodtak.

Orbán Péter hangsúlyozta: a cég eljárásának egyáltalán nem része a kilakoltatás. "A kalapács alá kerülő ingatlanok 95 százalékban lakottan kerülnek értékesítésre, és a mi megbízásunk ott, hogy az adás-vételi szerződés aláírásra került, véget is ér" - fogalmazott.

Az - mint közölte - a mindenkori árverési vevőnek "a feladata, kockázata és költsége", hogy az általa megvett, egyébként lakott ingatlant birtokba vegye.

Orbán Péter elmondta, az árverés megkezdése előtt negyed órával körülbelül harminc fős tömeg jelent meg az árverési helyiségben, és azt mondták, hogy ők - mint fogalmazott: "különböző indokokra hivatkozva" - meg kívánják akadályozni az árverést .
Felszólításra nem kívántak távozni a nem regisztrált licitálok, "akadályozták a munkát", és ezért kihívták a rendőrséget. A rendőrök igazoltatták a jelenlévőket, majd azok, akik nem regisztráltak, elhagyták az irodát.

Orbán Péter közölte, egyelőre nem terveznek jogi lépést, mivel nem tapasztaltak olyan típusú dolgot, ami eljárás indítását tenné szükségessé.

Az árverést megtartották, de csak az ingatlanok kis részét árverezték el - mondta.
Az ügyről a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte az MTI-vel, hogy a Károly körúti árverésen történtek "megnyugtató tisztázása végett" garázdaság gyanúja miatt eljárást indítanak.

A BRFK közleményében azt írta: szerdán a délutáni órákban bejelentés érkezett a VII. kerületi rendőrkapitányságra, hogy egy, a Károly körúton zajló árverésen atrocitás alakult ki a résztvevők és a sajtó munkatársai között.

A kerületi járőrök helyszínre érkezésekor már véget ért a vita, a rendőrök igazoltatták a jelenlévőket, és felvették a személyi adataikat

A helyszínen megkérdezettek egyike sem számolt be jogsértésről, fenyegetésről, ennek ellenére a VII. kerületi rendőrkapitányság az eset megnyugtató tisztázása végett garázdaság gyanúja miatt eljárást indít - írta a rendőrség.

A rendőri igazoltatásokról korábban Dabasi Tamás, az Otthon- és Érdekvédők Magyarországi Szövetségének alapító tagja számolt be szerdán az MTI-nek.
Dabasi Tamás elmondta, hogy az Árverező Ház (ÁH) Zrt. helyiségében 84 ingatlan árverezése indult el, s a tiltakozók ezt szerették volna megakadályozni.

Az árverésen történt botrányos jelenetekről az MTI korábban annak kapcsán is hírt adott, hogy az árverésen inzultus érte Burger Zsoltot, a Magyar Hírlap fotósát. A lap az MTI-hez eljuttatott közlése szerint a Magyar Hírlap fotósát "berángatta egy szobába, megfenyegette és fényképezőgépe memóriakártyájának átadására kényszerítette Tasnádi Péter".

Az incidensnek - mint írták - Éliás Ádám, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) elnöke és a sajtó több képviselője vetett véget, akik kiszabadították Burger Zsoltot a szobából.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását