2024. március 29. - Auguszta

Orbán százezer kínaira cserélné az IMF hitelt?

Orbán Viktor a miniszterelnöki székbe készül. Hogy munkájának biztos alapot teremtsen rendre járja a nagyhatalmakat és ha megállapodásokat nem is köt, de izgalmas ígéreteket mindenképpen tesz.
2010. január 7. csütörtök 07:56 - HírExtra
A Vlagyimir Putyinnal való találkozójáról szinte semmi nem szivárgott ki, de az bizonyos, hogy a magyar gázértékesítéssel kapcsolatos lehetett, esetleg az EMFESZ Kft. jövője is szóba kerülhetett. Kínában azonban egészen más történt.

Mint ismeretes Orbán Viktor december elején utazott Pekingbe, ahol pártvezetőkkel és a kínai alelnökkel találkozott. Politikai szempontból érdekes következtetésekre adhat okot, hogy HírExtra úgy tudja, a Fidesz elnökének útját Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista és Munkáspárt elnöke készítette elő, de ez most nem tárgya az elemzésünknek.

Az ajánlat

Orbán Kínában
Orbán Viktor elmondta, hogy az ázsiai ország nagy lehetőségeket jelent a magyar termékek számára. A Fidesz elnökét fogadta az ázsiai ország alelnöke, továbbá tárgyalt a kínai gazdaság szereplőivel és a kereskedelmi minisztérium, illetve az energiaügyi hivatal illetékeseivel is.
Orbán a HírExtra információi szerint komoly ajánlattal érkezett Pekingbe. Amennyiben igazak az információink, akkor Magyarország - a várakozások szerint - leendő miniszterelnöke a Nemzetközi Valutalaptól kapott 25 milliárd dolláros hitelt eladná Kínának, cserébe százezer kínait fogadna be az ország. Azaz százezer kínai kapna nálunk letelepedési engedélyt.

Az ötlet nem talált süket fülekre, sőt kifejezetten pozitív visszhangot kapott. Nekünk ugyan hatalmas az összeg, de a túlpörgetett kínai gazdaságnak ez az ügylet még jól is jöhet. Nem beszélve arról, hogy Kína egyre nagyobb pénzeket fizet be az IMF kasszájába, így neki is érdeke, hogy biztos kezekben legyen az adósság.

Informátorunktól úgy tudjuk az ötlet egyelőre csak ígéretet jelent, nem pedig valódi megállapodást. Ám ettől függetlenül komolyan kell venni, hiszen lehet alapja a dolognak. A következő kormány - sőt kormányok - legkomolyabb problémája a hatalmasra duzzasztott államadósság lesz. A következő kabinet sikere nagymértékben azon múlik, miként tudja kezelni a hatalmas terhet, mely az államkasszára rakódik.

Zseniális?

Ha Orbán egy huszárvágással ezt elintézi, az már-már zseniálisnak mondható. Persze egyáltalán nem mindegy milyen áron szabadulunk meg ettől. Százezer kínai keblünkre ölelése minden bizonnyal heves ellenállásba ütközne a társadalom nagy részétől. A Szent Istváni befogadó, vendégszerető politika még mindig nem érett meg eléggé: felmérésekből tudjuk, hogy a magyar társadalom nagy része nem kedveli az idegeneket, még azokat a pirézeket sem, akik nem is léteznek.

Nem nehéz megmondani, hogy ha a Fidesz elnöke ilyen dologra készül, annak súlyos szavazatvesztés lesz a következménye. Pedig ha jobban belegondolunk, nem is olyan nagy ügy, ha megjelenik nálunk százezer kínai. Ezek ugyanis nem akárkik lennének: az európai uniós útlevél nagy érték a túlnépesedett Kínában. Feltételezhető, hogy akik megkapják nem a kínai társadalom legalsó rétegeiből fognak kikerülni, hanem minimum a középszintről. Olyanok érkezhetnének, akiket a Kínai Kommunista Párt megbecsül és egyfajta kegyként adná nekik a magyarországi munkalehetőséget. Igaz, arra is nagy esély van, hogy európai uniós útlevéllel nem épp nálunk akarnak majd letelepedni.

És ne legyünk szemellenzősek: a kínaiak folyamatosan érkeznek hozzánk. Nincsenek igazán hitelt érdemlő kimutatások a számukról, de ha Orbán kormányzásának négy éve alatt százezer kínai megjelenik, ez még akár bele is férhet, miközben az adósságunk eltűnik. Valamit valamiért.

A munkahelyek

A gond inkább a munkanélküliséggel lehet. Orbán deklarált célja, hogy négy év alatt egymillió munkahelyet szeretne teremteni. Ha hirtelen megjelenne százezer kínai, akkor az jelentősen befolyásolhatja a munkanélküliség kérdését. Hiszen még ha ők el is helyezkednek - ismerve a kínaiak jól szervezettségét, ez nem lehet gond -, akkor is ott van a magyar munkanélküliek problémája. Százezer kínai már nemzetgazdasági szinten is jelentős tényező, és tevékenységük bizony elvehet munkahelyeket az amúgy is gyengélkedő közép- és kisvállalkozói szektorból.

Gondoljuk meg: ha megjelenik itt egy ekkora tömeg, akkor ők is kínai termékekkel fognak foglalkozni (kereskedni, gyártani, eladni), ami árban alatta lesz a magyarnak, így sok magyar vállalkozás mehet csődbe, éppen úgy, ahogy a textíliparunk szűnt meg pillanatok alatt.

A jelenleg itt élő százezer kínai számának megduplázása minden bizonnyal megduplázná a további illegális bevándorlást, illetve az illegális kereskedelmet. Érzékeny tehát az ügy, és nem is veszélytelen. Kérdés, hogy amennyiben ezen információk igazak, akkor ha Orbán hatalomra kerül tényleg lesz-e mersze megjátszani ezt, hogy végre kikeveredjünk az adósságból?

http://www.hirextra.hu/2010/01/15/helyreigazitas/

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

mmynus
2010. január 15. 17:09
Ugy latom a komcsik mar sajat magukat is csak ismetelni tudjak, a 23 millio romanbol mara csak 100 ezer kinai maradt,lehet ezek a szamok a partal egyutt zsugorodnak?
bagi
2010. január 8. 12:52
El sem merem képzelni, milyen mocskos kommunistázásba kezdene a jobboldal, ha pl. a Bajnai kormány telepítené be kínaiak tömegét - ami igazán egy nemzetietlen törekvés. De Orbán Viktor a király - neki minden baromságot meg lehet tenni és szidni szigorúan tilos. Csak a jobboldal nem ismeri az egyenlő mérce fogalmát - meg még néhány demokratikus megoldást a politikai harcban. Orbán és Kína - előtte Orbán és az oroszok (Putyin). Miközben a Gyurcsányt éjjel-nappal azzal zaklatták az álnemzetiek, hogy az orosz és kínai érdekeket szolgálja. Na és Viktor mostanában mit csinál?
Horváth Lajos
2010. január 8. 12:28
Biztos, hogy ORBÁN ilyet nem tesz.Ő másképp fogja az országot kivezetni az adósság csapdából.De miért is lenne baj, ha jönnének a kínaiak? Főleg ha pénzt is hoznak befektetnek, adóznak stb.Ha jól emlékszem Perez izraeli miniszter elnök azt mindta, hogy elfoglaltuk Magyarországot, Lengyelországot, és ki tudja, hogy még mit fognak elfoglalni? Na én ettől félek pedig nem vagyok antiszemita.Ők eddig még csak vittek tőlünk. Ha hoztak azért busás kamatot fizetünk./IMF,bankok, multik minimálbér foglalkoztatással stb.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását