2024. május 11. - Ferenc

Indonézia bajban lehet

Jelentős tenger alatti földmozgás várható Indonéziában a Mentawai-szigetek alatt - állítják a térséget kutató tudósok.
2009. december 27. vasárnap 07:32 - HírExtra
A 2004 karácsonyán bekövetkezett szökőár legsúlyosabban a Szumátra északnyugati részén fekvő Aceh tartományt érintette. A cunamit kiváltó földrengés epicentruma Aceh partjaitól mindössze százötven kilométerre volt, mintegy 226 ezer ember halt meg a természeti katasztrófa következtében.

A következő cunami vélhetően kisebb lesz, mint az öt évvel ezelőtti, ám pusztítóbb lehet, mert Szumátra sűrűbben lakott vidékét érinti. "A szökőár mérete talán nem lesz olyan nagy, ám a probléma az, hogy a népesség mintegy háromszor sűrűbb itt, mint Acehben" - mondta Kerry Sieh, a szingapúri székhelyű Earth Observatory igazgatója.

A jövőben 8,6-es erősségű földrengés kipattanására számítanak a tudósok Siberut szigete alatt, a Szunda-ároknál, ahol az indo-ausztráliai tektonikus lemez találkozik az eurázsiai lemezzel.

A rengés időpontját azonban nem tudják pontosan megbecsülni, legvalószínűbb a következő néhány évtizedben. "Harminc másodperctől 30 évig valamikor" - mondta Sieh, aki szerint a geológiai adatokból kiderült, hogy az elmúlt 700 évben kétszázévente történt nagy rengés a Szunda-árok alatt, amely Szumátra északnyugati csücskétől a Flores-szigetig ível.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását