2024. április 19. - Emma

Újfajta építőanyag mentheti meg a világot

Korszakalkotó módon igyekszik visszafogni egy amerikai vegyész és egy indiai milliárdos a Föld légkörének melegedését. Az általuk létrehozott kísérleti üzemben cementet készítenek széndioxidból, az ember tevékenysége nyomán egyre nagyobb mennyiségben a lé
2008. szeptember 1. hétfő 07:08 - Hírextra
Az eljárás során a kaliforniai Moss Landingban lévő hőerőmű kéményeiből kiáramló füstöt tengervízbe vezetik. A vízben oldott kalciummal és magnéziummal a füst széndioxidja karbonátot alkot. Az erőmű hulladékhőjét hasznosító különleges szárítóban az iszapos halmazállapotú karbonátot megszárítják, majd a por alakú vegyületet cementté dolgozzák fel. Egy tonna karbonátban fél tonna szén-dioxid kötődik meg.

Az indiai Vinod Khosla pénzével és az amerikai vegyész, Brent Constantz találmányával megvalósult kísérleti üzem egyrészt ártalmatlanítja a hőerőműben keletkező hatalmas mennyiségű szén-dioxidot, másrészt megtakarítja a cementiparnak a végtermékhez elengedhetetlen, ám igen sok energiát fölemésztő klinker előállítását.

Évente több mint kétmilliárd tonna cementet gyártanak, és ennek során rengeteg szén-dioxid keletkezik: a globális kibocsátás 5 százaléka. Ezzel a cementipar a harmadik legnagyobb kibocsátó a gépjármű-forgalom és a mezőgazdaság mögött.

Az ipar részéről főleg a klinker kiváltását tartják döntő fontosságúnak. Eddig a cementművek elsősorban kohósalakkal próbálták pótolni ezt az anyagot, ebből azonban nincs elég.

Az amerikai vegyész a kaliforniai tesztüzem mellett jövőre további négyet kíván beindítani. A tervek szerint 2010-ben megkezdi a termelést az első, ipari méretű gyár, amelyben cementté alakul át a szén-dioxid, amelyet az éghajlatváltozás egyik fő okozójának tartanak.

Ha nem sikerül legalább lelassítani a légkör felmelegedését, akkor a világ szinte minden részén gyakoribb lesz a szélsőséges időjárás. A folyamat már jelenleg is sok ember életét követeli, de szakemberek szerint a jövőben ennél sokkal rosszabbra kell felkészülni.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását