2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Gyógyszer a Down-kórra?

Méhen belül egérembriók Down-kórját kezelték amerikai kutatók.
2008. november 30. vasárnap 10:35 - Hírextra
A Down-szindróma, vagy Down-kór egy veleszületett rendellenesség, amely a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre, s középsúlyos értelmi fogyatékossággal és testi rendellenességekkel társul. A betegekre egyebek közt lapos arc, benyomott orrgyök, ferde, egymástól távolabb ülő szemek jellemzőek. A szemek sarkában úgynevezett mongolredő található. A betegségre szívhibák, gyomor- és bélrendszeri problémák, pajzsműködési gondok, a vérképzőrendszer zavarai jellemzőek.

A Down-kórosok mentális problémáinak kialakulásáért két olyan kulcsfontosságú fehérje hiánya okolható, amelyek az idegsejtek fejlődését szabályozza. A kutatók így "Down-kóros" embriókkal vemhes egereknek a hiányzó fehérjéket fecskendezték be, s a jelek szerint sikerrel, az utódoknál ugyanis nem jelentkeztek a betegség tünetei - olvasható a BBC hírei között.

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetében (NIH) olyan vemhes egerekkel kísérleteztek, amelyek embriói szintén felesleges kromoszómapárral rendelkeztek. Világra jöttük után az egerek lassabban fejlődtek, mint egészséges fajtársaik.

Az NIH-ben folyó kísérletek során, ha az anyaállatoknak befecskendezték a hiányzó proteineket, kicsinyeik "normális" sebességgel fejlődtek. A kezelt egerek agyában normális volt annak a fehérjének a koncentrációja is, amelynek csökken a termelése a Down-kórban szenvedők idegsejtjeiben. A kísérletek azzal a reménnyel kecsegtetnek, hogy a Down-kórral járó bizonyos zavarokat még a születés előtt sikerülhet megelőzni.

A kutatók, akik kísérleteikről az Obstetrics and Gynecology című szaklapban számoltak be, a vizsgálatok további stádiumában majd azt követik figyelemmel, hogy mennyire bizonyul tartósnak az egereknél alkalmazott proteinterápia pozitív hatása.

Más amerikai kutatók óvnak a túlzott derűlátástól, mondván, hogy az egereknél sikeres módszer nem feltétlenül lesz hatékony az ember esetében.

Carol Boys, a Down-szindrómások Egyesületének ügyvezetője üdvözölte a kísérleteket, amelyek pozitívan befolyásolhatják a Down-kórosok sorsát.

"Bár ez a kutatás nem jelenti, hogy gyógyíthatóvá válik a Down-szindróma, érdeklődéssel várjuk a további fejleményeket" - mondta Carol Boys.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását