2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nagyvárosok karácsonya

Ki ne várná az ünnepet, amikor narancs-, fahéj- és fenyő illat terjeng mindenhol, és mindenki izgatottan készülődik az „év estéjére”. Ilyenkor ünneplőbe öltöznek a városok és csalogató vásárok tarkítják a tereket. Ám mégis ahány ház, annyi szokás….
2009. december 25. péntek 09:09 - Zelenij Linda


New York (Egyesült Államok)

A tengerentúlon némileg elhalványítja a szenteste fényét a november végi hálaadási ünnep, melynek során az 1620-ban Úl-Angliába érkezett zarándokokra emlékeznek. A karácsonyt itt megelőzi a Santa Claus ünnepe. Ilyenkor illik megajándékozni családtagokat, barátokat a mi virgácsainkhoz hasonlatos Santa Calus-bottal, ám amerikában ez cukorból készül. A Santa Claus munkája azonban itt nem ér véget, a brit kollégájához hasonlóan a katácsonyi ajándék osztás is az ő feladtata.

London (Anglia)
Az angol fővárosban már november elején karácsonyi pompába öltöznek az utcák.A Mikulást ennek ellenére nem ünneplik. A gyerekek december 24-én este kikötik a hosszú, piros gyapjúzoknijaikat a kandalló fölé, a Santa Clausnak írt leveleiket pedig feldobják a kandallók kéményeibe, hogy reggelre a zoknik megteljenek meglepetésekkel. December 25-én az angol családok összeülnek és közösen elfogysztják az ünnepi fogásokat: a gesztenyés pulykát, a sült libát és a krumplipürét, melyhez fehér bort isznak. Desszertként pedig a semmivel össze nem hasonlítható karácsonyi pudingot tálalnak.

Bécs (Ausztria)
Több mint egy hónapon keresztül dísziti a Városháza előtti teret a százéves óriásfenyő, amely a híres adventi vásár egyik ékessége. A vásárnak különleges hangulata van, senki sem siet, az emberek forralt bort vagy éppen puncsot kortyolgatnak. A vásár december 24-én bezár és mindenki otthon ünnepel. Ausztriában egyébként nem divat ilyenkor értékes ajándékot vásárolni, inkább apró meglepetéseket készítenek. A templomokba esténként hangversenyket rendeznek, vidéken pedig pásztornak öltözött csoportok járják a házakat és énekelnek. Itt egyébként az ajándékot a Christkindl, azaz karácsony szülöttje hozza.

Helsinki (Finnország)
Ne feledjük, hogy az igazi Télapó ezen a vidéken, azaz Lappföldön él. Finnországban karácsony előtt 30-40 méteres, sűrű lombú, kivilágított fákat állítanak a székesegyházak elé, míg bent kórusok előadásait lehet meghallgatni. December 24-én Turkuban kihirdetik a karácsonyi békét. A karácsonyesti otthoni gyertygyújtást szaunázás előzi meg. Az asztalra általában sonka, ritkábban pulykasült, többféle sütőformában elkészített étel és az egy szem mandulát tartalmazó rizskása kerül. December 25-én pedig lúgos eljárással készített halat tálalnak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását