2024. május 16. - Mózes, Botond

150 éves a Märklin

Az első Märklin-mozdony, a Gólyaláb, az első állomásépület-makett és közel háromszáz játékvasútmodell látható a fővárosi Közlekedési Múzeum kiállításán.
2009. december 25. péntek 15:34 - HírExtra
A százötven éves Märklin cég modellvasút-gyűjteményét ritkán láthatja a közönség - ezúttal január 24-ig látogatható a tárlat.

A Märklin különböző korszakaiból származó vasútmodelleket vitrinekben és három működő terepasztalon mutatják be. A modellek zömében a múzeum vasúti gyűjteményéből származnak, de magángyűjtők is bemutatják féltve őrzött darabjaikat. Az 1920-as évektől 1954-ig szinte az összes klasszikus 0-ás nyomtávú mozdony és vasúti kocsi is szerepel a kiállításon. A kiemelkedő darabok között szerepel az első Märklin-mozdony, az 1890-es Gólyaláb, a Krokodil, amely a svájci vasút világhírű villanymozdonymodellje, valamint a Commodore Vanderbilt, az amerikai áramvonalas korszak képviselője. Bemutatják az első állomásépület makettjét is, amely az 1900-as évek elejéről származik.

Kiemelt érdekesség továbbá az utolsó Rheingold express (Rajna kincse expressz) modellje a szokásos 1:87 méretarányban, és a világon sorozatban gyártott legkisebb, Z méretben, 1:220 kicsinyítésben is. Magyar vonatkozású modellek a NOHAB mozdony és a MÁV Taurus.

A céget Theodor F. W. Märklin alapította 1859-ben a Stuttgart közelében fekvő Göppingenben: kezdetben babakonyhákat gyártott, később különböző fémből készült játékokat. Az első mozdony 1890-ben került ki a gyárból: a kulccsal felhúzható Storchenbein, Gólyaláb nevű modell, amely nevét a magas, piros kerekeiről kapta.

Akkor még nem sejtették, hogy vonataik világhíressé teszik a céget, hála a vasút lebilincselő világa által rabul ejtett érdeklődőknek. Hamar felismerték a lehetőségeket és évről évre újabb aprólékos gonddal kimunkált, élethű termékeket dobtak piacra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását