2024. május 16. - Mózes, Botond

Szertefoszlott Demszky álma

A Józsefvárosban tartott vasárnapi polgármester-választáson az SZDSZ nyolc százalékot ért el. Ez vajon örömmel, vagy keserűséggel kell, hogy eltöltse a liberálisokat?
2009. november 23. hétfő 12:19 - HírExtra
A kérdés természetesen nem válaszolható meg igennel vagy nemmel, hiszen Einstein óta tudjuk: minden relatív. Az azonban bárhonnan is nézzük, nyugodtan kimondhatjuk a nyolcadik kerületet az SZDSZ elvesztette. (Az új polgármester az eddigi alpolgármester, a fideszes Kocsis Máté lett. Vele készült interjúnkat itt olvashatja.)

Budapest egyik legerősebb liberális bástyája úgy olvadt el, mint tengerparti homokvár a dagálykor. A Józsefvárosban a rendszerváltás óta SZDSZ-es polgármester volt hatalmon. 1990-ben Koppány Zoltán, 1993-tól Csécsei Béla irányíthatta a városrészt. 19 éves SZDSZ-es történet ért véget a vasárnapi voksolás után. Igaz, hozzátartozik az ügyhöz, hogy Csécsei Béla három éve politikai kisebbségben vezette a testületet.

Eredmények

A választás eredménye a következő lett: Kocsis Mátéra a választópolgárok 67 százaléka szavazott, összesen 9.218 választópolgár. Komássy Ákosra, az MSZP jelöltjére a voksolók 17 százaléka (2.331 szavazat) voksolt. Takács Gáborra, az SZDSZ jelöltjére 1.122 szavazatot adtak le, ez valamivel több mint a voksok 8 százaléka. Kispál Gergelyre, az LMP jelöltjére 1.079-en szavaztak, ez valamivel kevesebb, mint 8 százalék. A szavazáson a csaknem 59 ezer választópolgár közül minden negyedik (23,6 százalék) jelent meg és adta le voksát.

Látható, hogy az SZDSZ éppen annyi szavazatot kapott, mint az LMP. De még ha össze is adjuk a két liberális pártot, akkor sem túl kecsegtető az eredmény a kerület liberálisan gondolkodó lakosainak. De hova tűnt el a Józsefváros liberális szavazótömege?

Országos és helyi politika

Marad a jó együttműködés
Takács Gábor (SZDSZ) elmondása szerint az elmúlt egy évben - amióta az előző polgármester, Csécsei Béla lemondása miatt ő vezette a kerületet - nagyon jó volt az együttműködés közte és a fideszes többségű testület, illetve Kocsis Máté alpolgármester között. Hozzátette: Kocsis Máté (Fidesz) is a kerületért akar tenni, a szakmai kérdésekben eddig is jó volt az együttműködés, ez szerinte nem fog változni. Takács Gábor a kerületben alpolgármesterként folytatja munkáját.
A helyzetet nyilvánvalóan több dolog indukálta. Az egyik és talán legfontosabb a nagypolitikai teljesítmény. Sajnos az emberek Magyarországon nehezen tudják szétválasztani az országos politikát a helyi ügyektől. A Józsefvárosban például kiválóan működött együtt az SZDSZ és Fidesz.

A városrész számtalan fejlesztést nyert el, közte Közép-Európa egyik legnagyobb városrehabilitációs projektjét a „Corvin-sétányt”. Miközben az SZDSZ országos szinten leradírozta magát az politikai küzdőtérről. Izgalmas lenne azt állítani, hogy míg országosan az MSZP-vel képtelen volt előremutatóan együttműködni, addig a helyi Fidesszel remekül sikerült. Ez nyilván nem ilyen egyszerű, ám van e gondolatnak is igazság magva.

Takács Gábor, az SZDSZ-es jelölt szerint pártja megértette mit üzennek a szavazók: nem lehet mindig személyi kérdésekről beszélni, vitatkozni, mert ezt a választók "nem szeretik". Az elmúlt hetekben megmutatták, hogy az SZDSZ nem a veszekedésekről szól, hanem arról is, hogy mit tudnak felmutatni a társadalomnak - mondta Takács Gábor az eredményeket megismerve.

Mindezt az SZDSZ egyfajta győzelmeként interpretálta. E kijelentés arra alapozza, hogy a áprilisi uniós választáson Józsefvárosban csupán 4 százalék körüli eredményt értek el, amit most megdupláztak. Merészen hozzátette: ha többen mennek el szavazni, még jobb eredményt érnek el.

Takács kitért az LMP jó eredményére is. Mint mondta az LMP nem az SZDSZ-től vett el szavazókat, hanem az MSZP "protestszavazóit" sikerült mozgósítaniuk. Az SZDSZ visszaszerezte szavazói egy részét. (Az LMP-s Kispál Gergellyel készült beszélgetésünket itt olvashatja.)

Egyik szemük sír… és a másik?

A legközelebb akkor járunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, az SZDSZ évek óta tartó és ez évben csúcsosodó összezuhanása megállt, hiszen nyolc százalék (az alacsony részvétel mellett is) értékelhető teljesítmény. Ám az, hogy a tendencia kicsit javult, még nem adna örömre okot, sokkal inkább keserűségre, hiszen ennél liberálisabb kerületet nehéz lenne Budapesten mutatni.

Az biztos, hogy Józsefváros megmutatta: Demszky álma a liberális városról végképp szertefoszlott. Ha már a nyolcadik kerületben sincs komoly szavazóbázisa az SZDSZ-nek, akkor a párt cudar idők elé néz. A parlamenti küszöb átugrására akkor lehet esély a tavaszi országgyűlési választáson, ha Budapesten jócskán erősebben tudnak teljesíteni. A most vasárnapi egyelőre nem elég.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását