2024. május 17. - Paszkál

Amerikai kutatók: Nem az ember ölte meg a mamutot

A gyapjas mamutok és más őskori nagytestű állat, az úgynevezett megafauna képviselői jóval azelőtt eltűntek a Föld színéről, mielőtt az ember megtanult volna hatékony vadászfegyvereket gyártani - állítják amerikai kutatók.
2009. november 20. péntek 18:52 - HírExtra
Több elméletet is kidolgoztak a tudósok, hogy megmagyarázzák a megafauna kipusztulását. Okolják az amerikai mamutok eltűnéséért az úgynevezett Clovis-kultúra vadászait, akik nagytestű állatok elejtésére szolgáló kifinomult dárdahegyeket fejlesztettek ki, az éghajlatot, de van olyan teória is, amely egy kozmikus "jövevény" becsapódását teszi felelőssé a történtekért - olvasható a LiveScience (http://www.livesience.com ) című tudományos hírportálon.

A madisoni Wisconsini Egyetem kutatói, akik vizsgálataikról a Science legújabb számában számolnak be, az Indiana-állambeli Appleman-tó üledékét vizsgálták.
A tudósok a Sporormiella-gomba spórái után kutattak, amelyek kizárólag nagytestű növényevő emlősök székletében találhatók meg. A gombák spóráinak mennyiségéből következtetni lehet a megafauna képviselőinek számára.

A tudósok vizsgálták az üledékben a korabeli polleneket, valamint a szénpormaradványokat is, amelyekből az erdőtüzek gyakoriságára lehet következtetni.
Az amerikai kontinensen egykoron nagy számban éltek gyapjas mamutok, masztodonok, s óriáslajhárok, amelyek termetre egy mai barnamedvével is felvehették volna a versenyt. Ám az Appleman-tő üledékének tanúsága szerint számuk csökkenésnek indult valamikor 14 800 és 13 700 évvel ezelőtti időszakban.

Tizenháromezerötszáz évvel ezelőtt a megafauna képviselőinek száma már igen csekély volt. Az eredmények arra utalnak, hogy a nagytestű növényevő állatok nem hirtelen tűntek el a Föld színéről, hanem fokozatosan csökkent számuk egy évezred leforgása alatt.

S hogy valójában mi is történt? A kutatásokat irányító Jacquelyn Gill szerint, ha a kormeghatározás pontos, ki lehet zárni a meteorbecsapódást. A klímaváltozás is kizárható, mivel a térség növényzete a nagytestű "vegetáriánus" állatok után kezdett megváltozni. A Clovis-kultúra népe pedig körülbelül 13 ezer évvel ezelőtt fejlesztette ki az új vadászfegyvereket. A hatékonyabb eszközökre pont azért volt szükségük, hogy a kisebb vadakat elejtsék. A kutatók meggyőződése szerint több tényező játszott közre a megafauna eltűnésében.

A tudósokat a kutatás során leginkább az lepte meg, hogy milyen drámai változásokat okozott a térség növényzetében a nagytestű emlősök eltűnése. Az őskori pollenekből ítélve megszaporodtak azok a fafajták, amelyek levélzetét korábban előszeretettel "lelegelték" a mamutok. A térségben gyakoribbá váltak az erdő- és bozóttüzek.

"Ahogy eltűntek a nagytestű növényevők, megváltozott a növényzet, sőt az egész ökorendszer" - emelte ki Jacquelyn Gill, aki szerint el kell gondolkodni, hogy mi történik Afrikában, ha eltűnnek az olyan veszélyeztetett nagytestű növényevő emlősök, mint az elefánt.

"Az elefántok eltűnésére mindenképp reagál a táj" - hangsúlyozta Jacquelyn Gill.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását