2024. március 29. - Auguszta

Érproblémák az ókori Egyiptomban?

Azt hihetnénk, hogy az érelmeszesedés, a szívbetegségek modern korunk velejárói, amelyeket helytelen táplálkozásnak, dohányzásnak, mozgásszegény életmódnak "köszönhetünk", ám mint 22 múmia vizsgálata kiderítette, már az ókori Egyiptomban is hasonló bajok gyötörték a népességet.
2009. november 18. szerda 14:55 - HírExtra
Amerikai kardiológusok a kairói Egyiptomi Múzeumban őrzött 22 múmiát vetették alá komputeres tomográfiának (CT). A múmiák a Kr. e. 1981 és Kr. u. 334 közötti időszakból származnak, s felük 45 éves kora körül távozott az élők sorából egy olyan korban, amikor a népesség átlagéletkora nem érte el az 50 évet.

A kutatók 16 múmiában találtak szívszövetet, s ereket, a vizsgálatok közülük kilencnél mutatta ki teljes bizonyossággal vagy feltételesen az érelmeszesedést (arterioszklerózist). Az egyik múmiánál lezajlott szívinfarktusra utaló jeleket találtak a kardiológusok, ám a szakemberek azt nem tudták megállapítani, hogy halálos kimenetelű volt-e a szívroham. A kutatók azt sem tudták meghatározni, hogy túlsúlyosak voltak-e az érintett óegyiptomiak, ugyanis a mumifikálás során kivonják a vizet a szövetekből (dehidratáció).

"Sokkolt minket a felismerés, hogy mennyire hasonló képet mutat az arterioszklerózis az ókori múmiák és jelenkori pácienseink esetében. Vélhetően az érelmeszesedés kialakulása része emberi mivoltunknak" - vélekedett Michael Miyamoto, a San Diegó-i University of California kutatója.

Mindazon múmiák, akiknek személyazonosságát meg lehetett állapítani, az elithez tartoztak: a királyi udvar szolgálatában álltak, esetleg papok, papnők voltak.

"A gazdagok húst fogyasztottak, s sózták azt, így vélhetően magas vérnyomásban szenvedhettek. Ez azonban csupán feltételezés" - hangsúlyozta Randall Thompson, a Mid America Heart Institute (Kansas City) kardiológusa.

A legidősebb múmia, amelyben szívbetegség jeleit észlelték, Rai úrhölgy, aki a Kr. e. 1530-ban elhunyt Ahmesz-Nofertari (vagy Jahmesz-Nofertari) királyné dadája volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását