2024. április 25. - Márk

Kegyetlen halál az ókorban

Úr ókori sumér város királyi temetőjéből származó koponyák CT-vizsgálata arra derített fényt, hogy a rituális áldozatokra kegyetlen halál várt.
2009. október 30. péntek 06:47 - HírExtra
Úr ókori mezopotámiai sumér város, a bibliai hagyomány szerint Ábrahám szülővárosa, a mai Tell-Mukajjár mellett található Irakban. A terület Kr. e. 4300-tól volt lakott, a Kr. e. III. évezred folyamán gazdasági, politikai és kulturális szempontból egyaránt Dél-Mezopotámia egyik legfontosabb sumér városa volt. Ur városa, amelyet az Eufráteszből induló csatorna vett körül, a Perzsa-öböl legnagyobb forgalmú kikötőjeként ellenőrizhette a folyó kereskedelmét.

A temetőt még az 1920-as években tárták fel, s a sírokban gazdag arany leletegyüttesre, ékszerek sokaságára bukkantak. A mintegy kétezer temetkezés vizsgálata során a kutatóknak rá kellet jönniük, hogy Úr városában "nagyüzemi" módon folyt a rituális gyilkosság. Egy király vagy királyné elhunytakor, vagy akár előtte udvartartásukat - a szolgákat, harcosokat feláldozták, a holttesteket pedig gondosan felöltöztették - a nőkre kifinomult fejéket adtak, a testőrök mellé fegyvereiket helyezték - olvasható a The New York Times (http://www.nytimes.com) online kiadásában.

A Pennsylvaniai Egyetem és a British Museum együttműködésében folyó feltárásokat C. Leonard Woolley brit régész irányította, aki szerint az uralkodók túlvilági kísérői bemasíroztak a sírkamrába, ahol kiitták a méregpoharat, majd lefeküdtek, a halálra várva. Az angol archeológus feltételezését, hogy az áldozatoknak kegyes halál jutott osztályrészül, tényként fogadta el a szakmai közösség.

A rengeteg emberi maradvány között csupán néhány koponya maradt fenn, de azokat is összeroppantotta az évezredek során gyarapodó földréteg súlya. Ez korábban lehetetlenné tette a koponyák rekonstruálását.

A Pennsylvaniai Egyetem régészeti és antropológiai múzeuma a közelmúltban az Úr városából származó leletanyag újbóli bemutatását tervezve komputeres tomográfiai (CT) vizsgálatnak vetett alá két 4500 éves koponyát - egy férfiét és egy nőét. A vizsgálatok során minden csontdarabkáról háromdimenziós felvétel készült, s meghatározták azok helyét.

A harcos koponyájában két kerek lyukat fedeztek fel, az asszonyéban pedig egyet, mindegyik átmérője 2,5 centiméteres volt. A lyukaktól a szélrózsa minden irányába repedések futnak a koponyacsontban. A vizsgálatokat irányító Janet M. Monge antropológus szerint ilyen repedések csak akkor keletkezhettek, ha az adott személy még életében szerezte a sérülést. Egy hosszú ideje halott személy csontjai törékennyé válnak, s üvegként roppannak össze.

Monge meglátása szerint a sérüléseket valamilyen hegyes eszköz okozhatta, s a halál csaknem azonnal bekövetkezett.

Az uralkodók halálához kapcsolódó rituális gyilkosságok gyakorlata más ókori kultúrákban is elterjedt, s ez felveti a kérdést, hogy ki vállalta a királyi udvarban a szolgálatot, ha tudta, hogy milyen sors vár rá.

"Ez csaknem olyan, mint egy tömeggyilkosság, számunkra nehéz ezt megérteni, ám azokban a kultúrákban nagy tisztelet övezte az uralkodói udvartartás tagjait, akik igen jól éltek a királyt szolgálva. Valamit valamiért elv alapján működött, addig, míg nem érkezett el a halál pillanata, semmiféle gondjuk-bajuk nem volt" - magyarázta Janet M. Monge.

Richard L. Zettler, a mezopotámiai régészet szaktekintélye, s a tárlat társkurátora szerint az új vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az áldozatok némelyikének holttestét felhevítették, kissé "megpörkölték", majd valamilyen higanyvegyülettel kezelték. Ez egyfajta primitív tartósítási eljárás volt, nem olyan fejlett, mint a kortársaik, az ókori egyiptomiak által kidolgozott mumifikálás.

"Ez az eljárás azt a célt szolgálta, hogy meggátolja a temetési szertartásig a holttestek bomlását" - emelte ki Richart L. Zettler.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását