2024. május 18. - Erik, Alexandra

Régi térkép vitte csúcsra az aukciót

Jó eredménynek könyvelheti el a Szőnyi Antikváriuma, hogy szombati aukciójának legtöbb tétele elkelt, az 586 tétel alig egyötöde maradt vissza, s azok többnyire kisösszegű darabok voltak, míg százezer forint felett tizenkétszer koppant a kalapács.
2009. november 15. vasárnap 07:20 - HírExtra
Ahogy az várható volt, a legtöbbet, 620 ezer forintot, az Esztergom és Buda ostromában harcoló E. B. von Birckenstein cseh származású hadmérnök mértankönyvéért fizettek. A szerző az 1680-as években József főherceg trónörökös (a későbbi I. József császár) geometria tanára volt, így nem meglepő, hogy könyvének geometriai ábráit a trónörökös rajzolta. Az illusztrációk, zsánerképek, csatajelenetek és 106 magyar vár ábrázolása a holland Justus van der Nypoort-tól származnak. Több, azóta elpusztult várról csupán Birckenstein könyvében maradt fenn ábrázolás. Egy ismert gyűjtő egészen 300 ezer forintig licitált arra az Ady-fotóra, amelyen a költő ajánló sorai olvashatók "Zubolynak Adyja" (Zuboly, azaz Bányai Elemér újságíró, író, Ady hű barátja volt). Az egész alakos portrét Winterberg Rudolf készítette az ausztriai Maria Grün szanatóriumban, ahol Adyt 1913-ban kezelték. A szakirodalom tizenkét példányt ismer ebből a felvételből, hét dedikáltat. A most felbukkant fotográfia a nyolcadik, amelyen ott vannak Ady Endre autográf sorai.

Szerény 40 ezer forintról indult és meg sem állt 360 ezerig Pápai Páriz Ferenc latin-magyar szótárának 1767-es, nagyszebeni kiadása. Ezzel az aukció legnagyobb, kilencszeres licitemelkedését érte el.
Philip Melanchthon wittenbergi evangélikus teológus, Luther munkatársa, a reformáció eszméinek egyik legnagyobb hatású terjesztője és Bartholemaeo Georgieuiz, azaz Georgievics Bertalan orientalista hazánkfia a szerzői egy unikális, 16. századi turkológiai könyvnek. Induló ára is magas, 150 ezer forint volt, de aki megnyerte, 230 ezer forintot ajánlott érte.

Ritkán lehet hozzájutni Vértes Marcell erotikus rajzainak gyűjteményéhez, hiszen a húsz, rézmetszetű, sorszámozott és egyenként aláírt erotikus kép 1920-as párizsi kiadása mindössze kétszáz példányban látott napvilágot. Jó vételt csinált, aki 175 ezer forintért elvitte.

Malonyay Dezső A magyar képírás úttörői című, Kupecky János, Mányoki Ádám, Mészöly Géza és Munkácsy Mihály domborművű arcképével díszített, rendkívül dekoratív kötete 45 ezer forintról 115 ezerre kúszott. A Párizs rejtelmei, Eugéne Süe kétkötetes, fametszetekkel díszített könyve 20 ezer forintról jutott 105 ezerre.
Élve elővételi jogával, az Országos Széchényi Könyvtár vette meg 65 ezer forintért Mogyorós település (Szatmár vármegye, Szinérváraljai járás, Szatmárnémeti és Nagybánya között) 1820-as évekbeli ábrázolását, Tóthfalusy Sámuel mérnök kéziratos térképét.

Három Pilinszky János-tanulmány kézirata is megnyitotta a gyűjtők pénztárcáját: 80, 90, illetve 100 ezer forintot adtak értük. Weöres Sándor kézírásos sorokat is tartalmazó gépiratát 80 ezer forintért vitték el, míg egy 16 soros, autográf kézírásos versfordítás, amelynek a hátuljára a költő felesége feljegyezte a bevásárolnivalók listáját, 26 ezer forintért kelt el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását