2024. június 16. - Jusztin

Távhődíj-csökkentés 2010: túlfűtött várakozások

Akár 75 ezerrel is kevesebb lehet jövőre a fűtésszámla a távhőre kapcsolt otthonokban, állítják kormányhivatalnokok és szocialista "távhőpolitikusok". Mert talán már ilyenek is vannak. A Fidesz "távhőpolitikusai" átverésről beszélnek.
2009. november 11. szerda 16:56 - Nagy András
2010-től Budapesten az eddigi, átlag 260 ezer forintról 185 ezer forintra csökkenhet a távfűtés éves díja többek között az általános forgalmi adókulcsának mérséklése miatt. Ezt az átlagos (52 négyzetméteres) lakásra vetített 75 ezres távhőcsökkenést Burány Sándor, a Szocialista Párt fővárosi elnöke jelentette be a napokban.

Szollár Domonkos kormányszóvivő tegnap viszont már úgy jövendölt: Magyarországon mintegy 650 ezer család, körülbelül kétmillió ember él távfűtött vagy panellakásban, a távhő áfájának csökkentése pedig azt jelenti, hogy egy átlagos méretű, 50-55 négyzetméteres otthon távhődíja évi 45-50 ezer forinttal csökkenhet jövőre.



Távhő
A távfűtés nem más, mint távvezetékeken történő hőenergia-szolgáltatás. A hő többféle energiaforrás felhasználásával előállítható. Például gázból, hulladékból vagy geotermikus energiával. A távhőszolgáltatás, mint ellátási folyamat, négy jól elkülöníthető részre osztható: hőtermelésre, hőszállításra, hőátadásra és hőfogyasztásra.
freepress24.tv
Oláh Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) államtitkára pedig a freepress24.tv-nek a következőképpen kommentálta a távhő áfájának jótékony hatásait:

„Úgy gondolom, hogy azok az emberek érzik ezt, akinél ez csökkeni fog, hisz 650 ezer háztartást érint, ami azt mondom, hogy majdnem 2 millió embert jelent. Náluk ez a havi kiadásokban, a pénztárcánál érezhető lesz. Emellett azt jelenti, hogy a kormány támogat egy olyan rendszert, amely környezetvédelmi szempontból is kiemelten fontos.”

A fideszes László Tamás azon van felháborodva, hogy amit a Bajnai Gordon vezette kormány és a szocialisták egyik kezükkel adnak, a másikkal többszörösen visszaveszik. Azt mondja, az áfacsökkentés 17 milliárd forintot hagy az embereknél, a fűtéskompenzációra szánt pénz azonban 55 milliárddal csökken, ennyivel tehát rövidebbek lesznek a rászoruló családok jövőre. László szerint ez aztán átverés a javából.

Az EU még lefagyaszthatja a mosolyt az arcunkról

Az Országgyűlés múlt kedden valóban megszavazta, hogy a távhő áfakulcsa az eddigi tizennyolc százalékról 2010. január elsejétől öt százalékra csökkenjen. De vajon mennyi lesz a politikától, kampánynyilatkozatoktól megcsupaszított „nettó” megtakarítás egy átlagos háztartásra vetítve jövőre?

A tél, illetve a választások közeledtével ugyanis hirtelen mindkét oldalon sürgetővé vált a távhő kérdéskörének harcos médiareprezentációja, hovatovább úgy is mondhatnók, a forró politikusi nyilatkozatokat lassan égetőbbnek érezzük, mint az ablak alá szerelt fűtőtesteket.

A szakértő azonban gyorsan lehűti a jövő évi várakozásokat, kezdetnek mindjárt azzal az aprócska, kevéssé hangoztatott információval, hogy még el sem dőlt az áfacsökkentés, mivel ahhoz az Európai Unió jóváhagyása is szükséges.

Hetvenötezer? Hülyeség!

Olcsó és zöld
Hatékonyságánál fogva a távhő környezetkímélőbb, mint az épületenkénti fűtőegységek alkalmazása. Napjainkban ismét előtérbe kerül a távfűtés használata, részben a környezetvédelmi szempontok miatt, részben pedig azért, mert a kogenerációs fejlesztésekkel (például a kapcsolt energiatermelés), illetve a megújuló energiahordozók alkalmazásával a gazdaságossága javítható.
freepress24.tv
Megelőlegezve az EU várható hozzájárulását, Sigmond György, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTéSzSz) főtanácsosa maximum 30-40 ezer forintos távhődíj-csökkenést tart reálisnak, a hetvenötezer forintról szóló ígéretet egyenesen „hülyeségnek” nevezi.

Mindent egybevetve közel egynyolcadával fog csökkenni a távhő ára 2010-ben, ami 240 ezer forintos éves díj esetén 30 ezer forint, 300 ezernél pedig durván 40 ezer forint megtakarítást jelent. Ez nem vélemény, hanem egyszerű számolás kérdése – mondja. Ebből okulva tehát még a kormányszóvivő által említett 45-50 ezer forintos jóslat is túlfűtött várakozásnak tűnik.

Mindazonáltal pozitívan szól a kormány áfacsökkentő lépéséről, hiszen, mint mondja, a mintegy 13 százalékos mérséklés a már futó Panel- és ÖKOPlusz programokkal kiegészülve végre lehetőséget teremt az egyedi gázfűtésnél jóval környezetkímélőbb és gazdaságosabb távhőszolgáltatás kiszélesítésére.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását