2024. május 25. - Orbán

Csökkent Romániában az infláció

Tovább csökkent, 4,3 százalékra mérséklődött a romániai éves infláció októberben az előző havi 4,94 százalékról - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.
2009. november 11. szerda 17:00 - HírExtra
A havi index ugyanakkor enyhe, 0,44 százalékos drágulást mutat októberben. Októberben elsősorban a szolgáltatások (0,94 százalékkal) a nem élelmiszerek (0,46 százalékkal) drágultak, az élelmiszerek esetében 0,15 százalékos inflációt regisztráltak. Ez utóbbiak közül a tojás és a tej drágult a leginkább. Havi bontásban 2009 márciusa óta ez a legmagasabb inflációs ráta, hiszen például júliusban és augusztusban a fogyasztói árak enyhén csökkentek.

Az éves inflációban az októberi a legalacsonyabb 2007 júliusa óta, amikor 3,99 százalékos volt az infláció. Két évvel ezelőtt augusztusban a fogyasztói árak éves szinten már elérték a 4,96 százalékot.

Az árak átlagnövekedése a 2008 novembere és 2009 októbere közötti időszakban a 2007 november és 2008 októbere közötti periódushoz képest elérte az 5,9 százalékot. A Román Nemzeti Bank (BNR) erre az évre 3,5 százalékos inflációs célt állapított meg. A BNR becslése szerint a fogyasztói árak növekedése december végén eléri majd a 4,5 százalékot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását